♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

14 Şubat 2008 Perşembe

Sürmene, eski bir ev…

Sürmene, eski bir ev…



Bu gezimiz sırasında birçok ilçede beklediğimiz aksine geçmişi günümüze yansıtabilen evlerden örnekleri bulup görmekte zorlandık. Çoğunun yerlerine beton binalar dikilmiş, gene birçoğu çirkinlik örneği…

Kimse hemen kızmasın lütfen…

Eski evler yıkılmış veya kendilerine ait arsa ya da tarlaların ortasına betonlar dökülerek çoklu katlı binalar dikilmiş, alt birkaç katın tuğlaları örülmüş, sadece oturulan katın pencereleri yaptırılmış, evin içi ve balkon boyanmış geri kalan yerler açık, çatısız, katların gerisinde tuğla dahi örülmemiş, örülen kat veya katların tuğlalarına sıvalar yapılmamış… Şimdi bir de Karadeniz oto yolu da yapılınca, yol eskiye göre kot alarak nispeten yükselmiş, daha önce görülmeyen birçok yer görülmeye başlanmış. Bu da daha önceden gözden kaçanlar şimdi göze batmaya başlamış.









Akşamüzeri dönüş yolu üzerinde oto yoldan Sürmene yanından geçerken yol cepheli gördüğümüz binayı görünce hemen çekmeye başladık.

Ev tipik yandan girişli, pencereleri simetrik ve ölçüleri benzer ya da aynı, sabit üst pencerelerde yukarı doğru sürgülü kayan pencereler, tahta iskelet arasına doldurulmuş küçük taş, toprak ve saman karışımı, üzeri ince bir sıva örülmüş, standart kare çatısı, pencerelerin üst kısmının ince usta işçiliği, ön kısmına yapılmış genelde yaşam (hayat) odasından dışarıyı daha rahat görüp seyredebilmek için çıkıntılı yapı…

Perdeleri olmasına rağmen pek yaşam belirtisi vermeyen bir görüntüsü vardı…
Aslında bu ve benzeri yapıları korumak sadece kişilerin değil toplumun ve toplum adına hizmet etme durumunda olan yerel yönetimlerin de katkısı ile olacaktır ki bunu birçok yerleşim yerinde görebiliyoruz, artık… Böylelikle geçmişi günüme aktarıp yansıtabilmek, günümüz insanlarının da geçmiş yaşam kültürünün bir mirasını görme şansı olacaktır.

2 yorum:

anneminkizıyim dedi ki...

Merhabalar, cok haklisiniz malesef tarih günden güne yok oluyor, devlet bu gibi güzel yerleri restore edip koruma altina almasi gerek. Biz grubbumdaki bayanlarla burda acik bir müzeye gittik.1400 yüzlü yillarin evleri yerinden sökülmüs, bu acik müze sehrine getirilmis, sanki bir sehir kurulmus, eski esyalarden tutunda akla ne gelirse, bazi arkadasalar bizim köye gelseniz bu araclari hala görürsünüz dedi, Cok ilginc görüntülerle karsilastik. Hele evlerin icinin ilk önce ahir olusu sonra odalarin baslamsi biz dahada sasirtti, meger hayvanlarin sicakligi evin isinmasina yardim ediyormus, samandan yataklar, oyma islemeli demir ve tahta esyalar, ozaman o projemizin basinda bize bir fotografci eslik ediyordu fotolarda hep bayanlarinda resmi oldugundan belki bir gün izin ister yayinlarim, ama tekrar oralara gidip resim cekip blogumda yayinlamak cok degidsik olacagina eminim, o zamanlar daha blogcu degildim. Sizinde ellrinize ve emeklerinite saglik, hayirli geceler, sagliklar...

SeyyAh dedi ki...

İnsanoğlu kendi geçmişine geçte olsa sahip çıkmaya çalışıyor. Bu yolla o zamanın yaşam ve sosoyal birliktelikletinin kültürünü anlamaya çalışıyor. Ne yazıkki ülkemizde bu bilinç yaygınlaşabilmiş değil. Umud ve ümitle beklemedeyiz....
Selam ve sevgiler....