♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

29 Aralık 2007 Cumartesi

Kastamonu İsmail Bey Külliyesi

Kastamonu İsmail Bey Külliyesi

O gün bayağı dolaşmış ve yorulmuştuk, konakladığımız yere dönerek az da olsa dinlenelim, gezi notlarımızı ve şehir haritasını kontrol edelim dedik. Bakarken bu külliyeyi görmediğimizi anlayınca arabaya binip tekrar şehre yollandık.

Külliyenin karşısında hemen girişinde bulunan iki konakta daha önce Eğreti gelin filminin çekildiği söylendi, birinin adı Eflanili Konağı ama diğerini öğrenemedim.

Candaroğulları Beyliğinden günümüze kalan eserler arasında yer alan İsmail Bey Külliyesi, Candaroğlu Hükümdarı İsmail Bey tarafından, adını verdiği İsmail Bey
Mahallesinde, tabii kayalık arazi üzerinde, şehire hakim bir mevkiide, cami, türbe, medrese, han, imaret olarak inşa edilmiştir. M.1460 – 1514 tarihleri arasında yapılanma tamamlanmıştır

Yapı bütününe girildiğinde sol tarafta Deve Hanı, sağ tarafta o zamanlar öğrencilerin kaldığı yapı, yanında İsmail bey camii, az ilerisinde İsmail Bey Medresesi El sanatları Çarşısı bulunuyor.

İçeri girdiğimizde önce sol tarafta bulunan Deve hanına girdik. 1450 yılında Candaroğlu beyliğinin son beyi İsmail Bey tarafından yaptırılan bu han, ön cephesi kesme taş yan duvarları ise moloz taşı ve tuğla ile örülmüş. İlk bölümü 4x11 m. ebadında ve üzeri kubbe ile örtülmüş. Hanın ahır kısmı ise 11x13 m. ebadında ve üzeride yerli kiremitlerle örtülmüş. Hanın giriş kapısından eğer deve yükü ile giremez ise deve sahibine aşırı yük yüklediğinden dolayı ceza verilirmişti. Daha önce gazhane olarak kullanılan bu bina yandıktan sonra 1992 yılında yenilerek hizmete açılmış. Duvarlarında develerin bağlanabileceği taştan halkalar mevcut. Şimdi sade bir nostaljik görünümlü şirin bir aile restoranı olarak hizmet vermekte. Aynı zamanda da Kastamonu’ya has güzel el yapımı örtüleri de satmaktalar.

Karşısında bulunan cami ise, Selçuklu döneminin güzel eserlerinden biri olup aynı zamanda Şehin Şah kayalığın üzerine yapıldığı için halk arasında temelsiz cami diye de adlandırılmaktadır. Caminin dış girişinde kapı üzerinde bir kitabe bulunuyor, içi sade ve uzunlamasına, son cemaat yeri de 2 yarım kat ve balkonlu yapılmış. Dış yan tarafında da birkaç mezar bulunuyor.

Gene külliye içinde yer alan medrese de 10 oda bulunuyor, 1443 ile 1461 yılları arasında yapılmış, zamanında Astronomi eğitiminin de verildiği bir kurummuş. Şimdi ise her odasında ayrı bir el sanatları örneği sergileniyor fakat biz gittiğimizde sadece 3 dükkan açıktı, gerisinin de genelde geç açılıp erken kapandığını öğrendik. Böyle bir tarihi ve kültürel mirası yansıtan yerleri işletenler aynı zamanda şehrinde birer temsilcisi olduklarını unutmamaları gerekir, bunu sağlayacak olan da yerel yönetimdir. Oraya gittiğim zaman kapalı dükkânlar göreceksem bu faaliyetin anlamı eksik kalır.





İçerde mevcut ve açık olan işyeri sahipleri ile kısa bir konuşma arkasından genel ve kültürel bir sohbete döndük. Bu gibi yerleri işletenlerin bu denli geniş görüşlü ve bilgili olması ayır bir güzellik doğrusu.

Ortada bulunan büyük ağacın büyümesi ile çatlayan havuz ağacı kesmeden havuz taşı kesilmiş, daha da küçültülerek birleştirilmiş böylece ağaç kesilmekten kurtulmuş.
Havuzun yan tarafında çok hoş ve güzel bir dinlenme ve oturma yeri yapılmış, onun da yanında yerel el sanatı örneklerinin el emeği örüldüğü tezgâhı olan iş yeri sahibi karı-koca ile sohbette epeyi bilgi edindik. Dışarı çıkıp akşam serinliğinde devam eden sohbetimize diğer iki işyeri sahibi aileler de katılınca zamanın nasıl geçtiğini anlayamadık. Buradan kendilerine (Engin & Yasin Saka’ya) sevgi, selam ve teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Çıkışta tekrar Deve Hanı’na uğradık. Orada da çok güzel etli ekmek ve mantı yapıldığını duymuştuk, bizler epeyi tok olduğumuzdan kızlarımıza birer tabak hazırladılar, kenarında tadına baktığımızda da bayağı hoşumuza gitti. Orada da kendileri ile başladığımız sohbet kızı ve oğlunun da katılımı ile zevkli bir paylaşıma dönüştü. Vaktin nasıl geçtiğini de anlayamadık.

Buradan bize çok yardımcı olup açıklamaları ile bizleri bilgilendiren ve dolaştıran sevgili kızımız Özge hanıma, oğulları Emre beye ve anneleri Şükriye Özgen hanımefendiye içten selam, sevgi ve teşekkürlerimizi iletiyoruz.



http://www.devehani.com

Rezerve Tel& Fax:
+90 366 212 68 75
+90 366 212 68 76

6 yorum:

Zamandan Sızan dedi ki...

ŞAYET YAZI RENGİNİZİ BAŞKA RENK YAPMANIZ MÜMKÜN OLURSA OKUMAYI ARZU EDERİM..GEZİP GÖRDÜKLERİNİZİ.. GÖZLERİM SARI İLE BAYAZIN BİR TEK PAPATYA DA UYUMUNU SEVER...
İYI YILLAR..

SeyyAh dedi ki...

ZAMANDAN SIZAN...KIYMET,
sanırım arka alanı göremediniz... arka alanda mavi okyanus ortası bir adamız mevcut.. tekrar ilgileneceğim ama sizden de F5 ile sayfayı yenileme yapıp tekrar bakabilmenizi isirham ediyorum...
Teşekküler..

Zamandan Sızan dedi ki...

DENEDİM OLMADI HALA PAPATYA DURUMUNDA SAYFANIZ..BENIMLE ILGILI BIR SORUN OLABILIR BILEMIYORUM..ESENLIKLER..

YASİN SAKA dedi ki...

PAYLAŞIMINIZI WEB DE DOLAŞIRKEN GÖRDÜM VE BİR KAÇ SATIR YAZMADAN GEÇMEK HAKSIZLIK OLUR DİYE DÜŞÜNDÜM...EĞER Kİ SİZLERE GÜZEL SOHBETLER HOŞ VAKİTLER VE AZ DA OLSA BİLGİ PAYLAŞIMINDA KATKIDA BULANABİLMİŞSEK NE MUTLU BİZLERE...HER GEÇEN GÜN SİZLERİNDE KATKILARIYLA DAHA İYİSİNI SUNABİLMEK PEŞİNDE OLAN BİZLER ŞUAN RESTORE AŞAMASINDA OLAN KÜLLİYEMİZ YAKIN BİR SÜRE SONUNDA DAHA İYİ ŞARTLARDA TEKRAR HİZMETİNİZE AÇILACAKTIR...BENDE SİZLERE SONSUZ TEŞEKKÜRLERİMİ SUNUYORUM...SİZLERLE DAHA İYİYE... KASTAMONU İSMAİL BEY KÜLLİYESİ MEDRESESİ GÜMÜŞTEL YÖRESEL EL DOKUMALARI HEDİYELİK ÜRÜNLER İMALAT & SATIŞ NO:8/9 --- YASİN & ENGİN SAKA

Unknown dedi ki...

Kastamonu İsmail Bey külliyesi hakkında yazdıklarınız çok güzel fakat sizler sonbahar kış mevsiminde geldiğiniz için yeterince bilgi sahibi olamamışsınız tahminimce. Şu anda külliyemizin restorasyonu tamamlanmış olup şehrin en güzel tarihi yerlerinden olduğunu söyleyebilirim.Medresedeki el sanatları odalarının tamamı hizmete açılmış olup buna ek olarak külliye içinde bayanlar için Kur'an kursu caminin tam karşısında bulunan tarihi ismailbey hamamında bayanlara ait el sanatları kursları açılmıştır bu mevsimde tekrar ziyaretinizi bekler, bu güzellkleri kaçırmamanızı tavsiye ederiz,


İsmail Bey mahallesi muhtarı

SeyyAh dedi ki...

Sayın İsmail Bey mahallesi muhtarı, ilginiz için teşekkür ediyor geç cevapladığım için de hoşgörünüzü rica ediyorum.
Aslında birkaç yıldır tekrar gelmeyi arzu ediyoruz ama bir türlü kısmet olmadı. bizim gibi gezginlerin en büyük derdi konaklama ve ücretlerinin yüksekliği... Orada bize gösterilen sıcaklığı ve yakınlığı unutabiilmiş değiliz.
Gelebilirsek görüşebilmeyi diliyoruz.
Saygılarımızla...