♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

18 Şubat 2008 Pazartesi

Sürmene pidesi

Sürmene pidesi



Karadeniz’de balık ve çeşitlerinden sonra pide ve çeşitleri de ünlüdür. Her yörenin ve il – ilçenin farklı yapılış tarzları olan pideleri vardır. Neredeyse tamamına yakınının tadına baktık sayılır. İnanın hepsi farklı tattalar.

Bu sefer de bizleri Sürmene Pidesi yemeye götürdüler. Peynirli olanını Ağu dedikleri yerel bir peynir çeşnisi ile yapıyorlar. Ben tadını Antakya’nın tuzlu kuru çökeleğine benzettim. Bir peynir çeşidi olan bununla pideyi geniş ve yuvarlak açıp etrafını yarım parmak kaldırıp içine peynirleri koyup üzerine de koca bir kaşık has tereyağını ekleyip fırına atıyorlar.

Kıymalı isterseniz de aynı şekilde yapıyorlar, karışık isterseniz beraber yarım-yarım koyup arzuya göre de ortasına yumurtayı ekliyorlar. Ben biraz yumurtayı az pişmiş sevdiğim için ortasında kaldı, eşim karıştırılmasını istedi, çocuklarımız kıymalı karışık istediler. Yanında da soğuk ayran sipariş ettik.

Pideler geldi, yanında kocaman bir dilim ekmek… Ama çatal bıçak yok ve pideler dilimlenmemiş !… Sebebini de sorup öğrendik tabi: meğer gelen ekmek dilimi ile banılarak yenilirmiş. Bizi mazur görmelerini rica ederek ekmek dilimini geri verip birde pidelerin dilimlenmesini ve yanında da çatal bıçak istedik. Bize gerek garsonun gerekse orada pide yiyenlerin bakışlarını anlatmayacağım tabi…

Ama bizler beğendik, biraz pide çeşitlerine alışkın olmamızdan biraz da belki günün yorgunluğundan.. . Ustalarımızın emek ve ellerine sağlık…

Yolunuz düşerse sürmene pidesi ve adresi… BOZO PİDE - Sürmene

6 yorum:

anneminkizıyim dedi ki...

Selamlar, cok güzel anlatmissiniz, pide cesitlerini ve yenis seklini, bizler cok baharatli yiyen bir bölgenin insani olarak bir bakista pidede bir renk, baharat izi görünmesede, muhakkak lezzetlidir, oraya gidince yiyip denemek gerktigin düsünüyorum, hayirli günler...

SeyyAh dedi ki...

İnşallah nasip olur da yemek kısmet olur. biz biraz değişik yenme şeklide olsa beğendik...
Şimdiden afiyetler olsun...

hdidem95 dedi ki...

ağabeyciğim güzel yorumunuz ve dilekleriniz için çok tşkler allah cümlemizin yavrularını bağışlasın inşallah. resimler görüntüler hepsi birbirinden güzel tevekkeli değil fatma ablam bloğunda sürekli şehir dışındayım diyor:))böyle güzel yöreleri görmek bambaşka güzel birşey olsa gerek inşallah kısmet olurda bizlerde gideriz.pidenin yeme şekli çok ilinçmiş zaten pide hamur bide ekmekle yenirse bilemiyorum artık:)) fatma ablamada kızlarınızada selamlar sevgiler

SeyyAh dedi ki...

Didem hanım, güzel dilekleriniz için bizlerde teşekkür ediyor, içten amin diyoruz.
Evet biz fırsat buldukça yollara koyulmayı severiz... Böylelikle birçok yeni kültüre ulaşıyoruz. Az da olsa yaşamın kargaşasından uzaklaşmaya çalışıyoruz. Umarım sizlere de kısmet olur.
Bizlerden de ailecek sevgi
ve selamlar..

Unknown dedi ki...

kardeşim herşeyin güzel görünüyor, pideni tatmadım fakat eminimki oldukça lezzetlidir. ama beni rahatsız eden birşey var ortada pideye sürdüğün yumurtanın fırçası, o fırça gördüğüm kadarıyla yağlıboya fırçası ve hangi hayvanın kılından yapıldığını biliyormusunuz ( plastiktir diyipte kandırmayın kendinizi) hınzır hayvanın kılından yapılır o fırçalar, allah korusun pideye sürüldüğünü canlandırın gözünüzde. neden dikkat etmezler bizim ülkemizde inancın hassasiyetine ve hijyene selamlar

SeyyAh dedi ki...

Çetin bey, (o isimle yazdığınız için), öncelikle bu pideyi yapan biz değiliz... Bizi misafir eden dostlarımızın götürdüğü bir yerdi. Hijyen konusunda haklı olmanızla birlikte yumurta sürülmüyordu ortasına kırılıyordu, gene de sizin yolunuz düşerse Karadenizin her ilinde farklı tadlarda beğeneceğiniz bir pide yiyceğinize inanıyorum..