♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

6 Ağustos 2010 Cuma

Softa Kalesi

Softa Kalesi

Mersin Bozyazı ilçesinin 10 km doğusunda, Mersin yolu üzerinde “Fidik” olarak isimlendirilen tepede bulunan kalenin kuruluş tarihi kesinlik kazanamamıştır. Bununla beraber, Antik Çağlarda kalenin yapıldığı sanılmaktadır. Bizanslılar kaleyi kullanmış ve eklerle de genişletmişlerdir.

Osmanlı döneminde de kullanılan kale, kesme ve moloz taştan yapılmıştır. Sur duvarları ile su sarnıçlar, hamam kalıntıları günümüze gelebilmiştir.





(NOT:
Alt kısımda resimlerin üzerinde çıkan reklamı sağ üst tarafta bulunan ÇARPI işaretine basarak kapatabilirsiniz…)


**

Mamure kalesi ile karşı karşıyadır. İkisi arsında yerin altından yol olduğu söylenmektedir.

Çift sıra inşa edilmiş surlarıyla dikkat çeken Softa Kalesi, İlçenin 10 km doğusunda Mersin yolu üzerinde “Fidik” denilen tepe üzerinde kurulmuştur. Eski çağlardan beri korsanlar ve Romalılar tarafından kullanılan kale, burçlu görünümünü Orta Çağ'da almıştı. Eski çağlarda onarım görmüş ve sonra Türkler tarafından kullanılmıştır. Surların içinde birkaç su sarnıcı ile Orta Çağ'a ait hamam kalıntıları bulunmaktadır.
Çok yüksek yerde olduğu için çıkılması biraz güçtür. Mamure (Anamur) kalesi ile yeraltından ve deniz içinden bir bağlantısı olduğu, yürüme yolu iki kaleyi birbirine bağladığı söylenmektedir. Tarihi eserin fazla olduğu söylentiler arasındadır.

Kalenin içine inişin çok yüksek ve dipte olmasından dolayı içine kadar inilmesi zordur. Halk arasında esrarengiz kale olarak anılmaktadır.

Rivayete göre: Altın aramaya çıkan 2 kişi, kaleye varır. Kalenin içine inmek için harekete geçer. Kendini halatla bağlayan kişi aşağıya inmeye, diğeri de yukarıda beklemek için anlaşır. Halata bağlanan aşağıya inmeye çalışır. Bayağı sarktıktan sonra iki yılanın tam çukura iniş yerinin bitiminde toprağa yakın kavga ettiğini görür ve uzun bir süre bekler. Ama bir Türlü yılanlar kavgayı kesmez. Onun üzerine yukarıya çıkar ve amacına ulaşamaz. Daha sonra denemelerde de aynı tabloyu görür. Bir daha denemez. Bu kalenin o bölümünün yılanlar tarafından korunduğu rivayet edilir.

Hiç yorum yok: