Sinop Pervane Medresesi
Müze çıkışında, cadde üzerinde şehre girerken gördüğümüz cami ve medreseyi bulmak için çarşı içinden yürüyerek arayıp bulduk. Ama burasının restorasyona alınması nedeni ile karşısında bulunan Pervane Medresesine girdik.
Geniş avluya açılan odalarda yerel ürünlerin sergilenip satıldığı, orta yerde de masa ve sandalyeler ile oturulacak yerler vardı. Tam karşı tarafta ise turizm danışma vardı ama kapalıydı !...
Birkaç odaya girip baktık. Odalardan birinde yerel el ürünlerinin düzen denilen tezgâhta hem yapılıp hem de sergilenip satıldığını görüp girdik. Tezgâhı başında olan hanımla ürettiği Ayancık keteni ile Boyabat bezleri üzerine yaptığı desenleri konuşmaya başladık. Konu konuyu açtıkça kızının bizim bir tanışımızın kızı ile aynı yurtta oda arkadaşı çıkması ile karşılaştığımız sürprizin sonunda sohbetin şekli değişti daha sıcak ve içten oldu.
Döndükten sonra hafta sonu diğer kızlarımızla birlikte güzel bir akşam yemeğinde birlikte olduk.
İlk girişin hemen sağ tarafında da yerel mantı servisi yapan bir lokantanın olduğunu da belirtelim. Biz ise deniz kenarındaki parka ve limana gitmeyi planladığımız için o civarda bulunan daha önce gidip yediğimiz ve beğendiğimiz bir yeri tercih ettik.
Hanımla birer cevizli ve birer yoğurtlu mantıların yanında da çiğ börek yiyip sade gazoz içtik. Ayrıca kızlarımızın isteklerini, etli ekmek ve çiğ börekten 4’er tane, sipariş ettik. Ücretine gelince, toplamda 38 YTL !...
Elde ettiğimiz bilgilere gelince:
Selçuklu dönemine ait bir yapıdır. XII. Yüzyılda (1262) Sinop ‘un düşman baskınından kurtarılmasının bir hatırası olarak Selçuklu veziri Süleyman Pervane tarafından yaptırılmıştır. Döneminin taş işçiliğini gösteren görkemli bir giriş kapısına sahiptir. İçinde eyvan karşısında geniş avlu, ortasında şadırvan, sağ ve sol yanlarında revaklara açılan 16 küçük oda yer almaktadır.
Dikdörtgen planlı olup, bir avlu ve onu çevreleyen odalardan ibarettir. Daha önceki bilgilerde geniş bir eyvan yanında üstleri açık mezar odalarının varlığı söylense de biz göremedik. Yazılanlara göre sağ taraftakinde Muınüddin Pervanenin torunu ünlü deniz komutanı Gazi Çelebi’nin kabri bulunmaktaymış.