♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

8 Şubat 2009 Pazar

SİNOP DENİZ ŞEHİTLERİ ANITI

SİNOP DENİZ ŞEHİTLERİ ANITI

(Uzun bir süre, geçirmiş olduğum bir kalp rahatsızlığı nedeni ile ara vermek zorunda kaldığımız gezi notlarımıza tekrar dönmek kısmet oldu.
Bu vesile ile bizleri arayıp hatır soran, değerli ve içten mesajlarını bırakan, dualarını eksik etmeyen, tüm gönül dostlarımıza bir defa daha teşekkür ediyoruz.
Bundan sonra da inşallah ara vermeden sağlıkla bir arada olmayı diliyoruz.)

Etnografya müzesini dolaştıktan sonra arabamızı bıraktığımız yere doğru gezerek gittik. Zaten şehrin il merkezi diyebileceğimiz kısmın küçük ve görülecek yerlerin yakın olması yürüyerek hepsin ulaşılmayı kolaylaştırıyor. Arabamızı İtfaiye’nin karşı tarafına park etmiştik meğer tam da şehitliğin önüymüş. Bu şehitliğin arka tarafında da arkeoloji müzesi bulunuyor.

Geniş, ferah ve ağaçlıklı bir park içinde yer alan Deniz Şehitleri Anıtı, 30 Kasım 1853 Kırım Savaşı sırasında Rus Karadeniz Donanmasının Sinop Limanı'nda bulunan Osmanlı Donanması'na ani bir baskın yapması sonucu Sinop Limanında şehit düşen denizcilerimiz anısını yaşatmak üzere 24 Temmuz 1923'de yapılmış.
1853’te Rusların, Sinop’ta demirleyen Osmanlı donanmasına baskın yaparak, kenti yerle bir edip donanmayı tamamıyla ortadan kaldırması, tarihte Kırım Harbi olarak bilinen savaşın başlamasına neden olmuş.

Anıtın ilk yapımına 1857 yılında Kaptan-ı Derya Mehmet Ali Paşa tarafından başlanılmış. Arkasında bir abide yapılması istenmiş, Mutasarruf Zihni Bey ‘in başka bir yere tayini nedeniyle yapılamamış.
1933 yılında Vali Abdulhak Savaş ‘ın girişimleriyle masrafı Özel İdare ‘den ödenmek üzere Cumhuriyetin 10. Yıldönümünde tamamlanarak merasimle açılmış.
Diğer şehitliklerden farklı olarak, şehit düşen denizcilerimizin kemikleri anıt altında bir odada muhafaza edilmekteymiş.
Şehitlerimizin ruhları şad mekânları cennet olsun…




Şehitler Çeşmesi

Ayrıca bu baskında şehit olanların anısına, onların cebinden çıkan paralarla Hicri 1270 yılında yapılmış (yaklaşık 1854 yılları) tarihi Şehitler Çeşmesi, Tersane çarşısında cadde üzerinde bulunuyor.

Özellikleri ise;
Tersane Caddesi ile Balıkçı Limanı arasındaki meydanda Hacı Ömer Camisi'nin doğusundadır. 3.80 m.x3.80 m. boyutlarında bir alana oturtulmuş dışı kesine taşlarla kaplı, üstü tek kubbe ile örtülü bir meydan çeşmesidir.

Zeminde kuzey ve batı cepheleri birleştirilen köşelerde kurnalar arasındaki oluk ya da kanaldan sonra anıtın zemin kaidesi ve bir silme meydana getirilmiş olup, bundan sonra kesme taş kaplamalar sırası gelmektedir. En altta çok dar bir sıra ve onun üstünde daha geniş 2 sıra yer almaktadır.

1 yorum:

anneminkizıyim dedi ki...

Merhabalar Akif Bey, hos geldiniz, tekrar gecmis olsun, Allahim bir daha sizede esinizede dert vermesin cümlesine de.
Bu yurdumuzu korumak icin nice canlar telef olmus, nice sehitler verilmis. Allah mekanlarini cennet etsin, ruhlari sad olsun insallah. Bir seyi kazanmak cok zor ama elden cikarmak ne kadar kolay, selamlarimla...