♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

24 Temmuz 2010 Cumartesi

Anamurium 1

Anamurium 1





Anamurium 1

Antik dönemde Roma ve Yunan kenti, büyük bir ticaret merkezi bir liman şehriydi.Toroslardan kesilen keresteler limandan Akdeniz'in doğu medeniyetlerine Fenikelilere ve Mısır'a satılırdı.Zaman zaman korsan saldırılarıyla zor durumda kalan kent halkı iç bölgelere bugünkü Ören beldesine ve eski adı Çorak olan Anamur ilçe merkezine taşınınca kent terk edilmiş, Bizans'ın sona ermesiyle de kullanılmaz olup harabeye dönmüştür.11. yüzyılda yöreye gelen Türkler de kente ilgi göstermemişlerdir.Bugün kentte hala Odeon,hamam,zindan ve yüzlerce ev ve mozaikler sapasağlamdır. Odeon'da ara sıra konserler verilmekteymiş.

**
ANAMURİUM/ANEMOURİON Kenti antik KİLİKİA bölgesi kentlerinden.Konumu ve dokusu ile çok ilginç araştırmaların sonucu bir sürü soru işareti ile dolu, gezenleri ben dahil şaşırtan,çok etkileyici bir yerleşim...
Prof.Dr.Bilge UMAR adın aslının LUVİ dilinden ANNİMURA olma ihtimalini güçlü görüyor.MA -URA ve ANNİ ise luvi -hitit dillerinde "anne"anlamına gelmekte olduğu için Anadoludaki benzerleri ile de bağlantı kurulması hiç zor değil.Yalnız anai kökünün yamaç anlamına geldiğini de düşünmeliyiz.Deniz kenarında yamaç izlenimi veren bir kent burası.
Kısaca yine özbeöz bir Anadolu yerleşimi ile karşı karşıyayız.Ve yer yer oldukça sağlam ve ilginç kalıntıları ile de ANEMOURİON'un ayrı bir gizemi,sihiri var.

Hiç yorum yok: