♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

4 Temmuz 2010 Pazar

Finike Burguç Şifalı su

Finike Burguç Şifalı su

Finike ve çevresinde kaplıca niteliğinde sıcak su kaynakları yoktur fakat Finike ve Kumluca İlçeleri sınırları içindeki sular içme suyu olarak kaliteli sulardır. Diğer komşu ilçe olan Demre ilçesi ise içme suyu bakımından talihsizdir. Demre ovasından çıkan kaynak suları ve yeraltı suları kükürtlü ve tuzludur. Ancak bu kaynaklardan bazıları bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Demre ilçe sınırları içinde Çayağzı mevkiinde bulunan vadinin her iki yamacında birer kaynak bulunur. Doğudaki yamaçtaki kaynak Burguç suyu olarak, batıdaki yamaçtaki ise Soğuksu olarak bilinir. Analizler sonucunda birbirinin aynı olan ve kalevi toprak kalevili, tuzlu, hafif kükürtlü bir maden suyu olarak tesbit edilen iki kaynak halk tarafından farklı amaçlar kullanılmaktadır. Burguç suyu mide ve bağırsak hastalıkları, soğuksu ise cilt hastalıkları tedavisinde amacıyla kullanılmaktadır. Aslında her iki kaynak da yukarıda da belirtildiği gibi birbirinin aynıdır ve az miktarda alındığında bütün mide rahatsızlıklarına iyi gelir.



Hiç yorum yok: