♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

6 Temmuz 2010 Salı

Andriake antik kent ve Üçağız ile Beymelek Lagünü

Andriake antik kent ve Üçağız ile Beymelek Lagünü




Andriake (Çayağzı), Demre kent merkezinden nehir boyunca uzanan asfalt yol 5 km. sonra deniz kenarındaki Çayağzı mevkiine ulaşır. Lykia'nın en önemli limanlarından biri olan Andriake, büyük ölçüde limanın güneyindeki tepenin eteğine yayılmıştır. Şehrin bir kısım kalıntıları ile nekropolü liman ağzının kuzeyinde bugünkü Demre'ye çok yakın bir kesimde bulunmaktadır.

Andriake şehrinin kalıntıları arasında su kemerleri, Nymphaion (Anıtsal Çeşme), agora sarnıç bulunmaktadır. Agoranın batısında ünlü Norrea veya Granarium (silo, hububat deposu) yer alır. Yapı yedi odadan oluşmaktadır. Cephede granariumun yapılış zamanını kesin olarak saptamamıza yarayacak bir yazıt bulunmakta olup, tam ortasında da Hadrian ve karısı Sabine'nin portreleri görülmektedir.

**

Beymelek Lagünü

Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü Beymelek Araştırma Merkezi tarafından Akdeniz'de balık neslinin sürdürülmesi amacıyla başlattıkları çalışma çerçevesinde, merkezin üretim alanı olan dalyan ağzında kuzuluklara giren balıkların anaç hale geldikten sonra tamamının denize tekrar salındığını bildirdi.
Beymelek Dalyanı'ndaki balık varlığının her geçen yıl artıyormuş. 'Beymelek Dalyanı, Türkiye'de ayakta kalan ve kendi kendine yeten sayılı sulak alanlardan biri. 5 bin dekarlık dalyanda çupra, levrek, mırmır, sargoz, beş tür kefal olmak 25 tür balık yaşıyormuş. Beymelek Dalyanı, yavru olarak gelen balıkların beslenme, barınma ve büyük balıklardan korunma alanı. Balıkların beslenmesi için zengin olanaklara sahip'' bir sulak alanmış.
''Yapılan araştırmalarda 5 yıl önce dalyanda 2 ton olan çupra varlığı bu yıl 20 tona çıkmış. Her balığa en az bir kez üreme şansı verilerek, sonra salınıp her salınan balığın yavruları da beslenmek ve büyümek için dalyana geri gelmesi ile balık varlığı da her yıl katlanarak artıyormuş.
Beymelek Dalyanı, ekonomik türü olan bazı balıklar için kuluçkahane görevi görmekteymiş. Beslenmek ve barınmak için gelen yavru balıklar anaç konumuna geldikten sonra yeniden denize salınıyormuş.

Hiç yorum yok: