♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

23 Mart 2008 Pazar

Doğan

Doğan


Genelde gezilerimiz sırasında yol üstünde bulunan yapısal yerleşimlere baktığımız kadar doğal hayatın canlılarına da dikkat ederiz. Bu şekilde birçok hayvanın doğal ortamda resimlerini çekme şansımız oldu.
Bu kısa gezimiz sırasında da Sinop’a yaklaşık 15 – 16 km. kala sola tarafımda yere pike yapan bir irice kuş görünce hemen arabayı durdurup resimlemeye çalıştım.
Bir atmaca zannettiğim kuşun aslında Doğan olduğunu dönüşte incelediğimizde, yılların avcısı olan kayınbabamızla, anladık. Şimdiye kadar bu türünü çekememiştim.
O hızla uçarken çekebildiğim birkaç görüntü ve edindiğim bilgiler…



Doğanlar, güçlü kanatlarıyla havayı yararak hızla ve düz bir çizgi boyunca uçarlar. Bazı türler, yerdeki avın üstüne atlamak için uygun zamanı kollarken, kanatlarını hızla çarparak havada daireler çizebilir.
Doğanlar yuvalarını genellikle, sarp kayalıkların kenarına nadir olarak ta terk edilmiş yuvalara kurarlar. Her kuluçka döneminde dişi kuş, kabuğu kirli beyaz üstüne kızılımsı kahverengi benek ve lekelerle süslü dört ya da beş yumurta bırakır. Kuluçka süresi yaklaşık 28-35 gündür ve yumurtadan çıkan yavrular 35 gün kadar yuvada kalarak ana-babası tarafından beslenir.
Avların niteliği, boyutları ve avlanma yöntemi türlere göre değişir; kimisi kendi boyutlarındaki ya da daha küçük kuşları havada avlarken, bir bölümü de tavşan, fare, kertenkele ve böcek gibi hayvanlarla beslenir.


Eklediğim fotoyu internette araştırma yaparken buldum.


Bayağı doğan (Falco peregrinus)

3 yorum:

NiNo dedi ki...

ne kadar guzellllllll
Rabbim enguzel yaratmis

Adsız dedi ki...

selamlar akif bey,soframada yazdım ama sizede yazmak istedim,hayırlı yolculuklar diliyorum,hayırlısıyla gidin hayırlısıyla sağlıkla aramıza dönün inşallah... iyi geceler...iyi haftalar...

Feyza Fidan dedi ki...

Akif Bey hayırlı yolculuklar, sağ salim, güzel haberlerle gidin gelin inşallah..