♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

10 Nisan 2008 Perşembe

Vezirköprü 2

Vezirköprü 2

Samsun’a uzaklığı yaklaşık 115 km. olan ilçe, 25.000 nüfusa sahip, Vezirköprü ilçesi, Orta Karadeniz Bölümü'nde, Kuzey Anadolu Dağları'nın ikinci sırasının Aşağı Kızılırmak vadisi çevresine rastlayan (Kuzey Anadolu Dağları'nın ilk sırasını oluşturan dağların orta kesimlerinde, doğusunda Canik Dağları, batısında Küre ve İsfendiyar Dağları'nın bulunduğu saha) kıyı ardı kesiminde yer almaktadır.
Denizle kıyısı olmayan, ancak Altınkaya Baraj Gölü'nün önemli bir alanı sınırları içinde bulunan ilçenin merkezi kısmı ile Karadeniz kıyıları arası kuş uçuşu uzaklık yaklaşık 55 km kadardır. Tabanında Vezirköprü Ovası'nın bulunduğu bu havzanın çerçevesini kuzeyde üzerinde aşınım yüzeylerine yer veren Canik Dağları'nın batısı ile İsfendiyar Dağları'nın doğusuna ait yüksek sahalar, güneyde Tavşan Dağı kütlesi, doğuda Ladik-Havza depresyonunu birbirinden ayıran eşik sahası ile batıda Ilgaz masifi meydana getirir. Vezirköprü şehri, etrafı dağlık alanlarla çevrilidir.
Dağı, doğu-batı uzanımlı ve en yüksek zirvesi 1791 m yükseltiye sahip olan Kunduz dağı, mesire yerleri ile de bilinmektedir.




Ana yoldan sola dönerek girdiğimiz ilçenin yeni yapılanması, halen de yapılmakta olan çok katlı binaları ile karşılaştık. İlçeye göre normal genişlikte olan yollar sakin ama her tarafta olduğu gibi araç doluydu. Aklınızda olsun, Samsun karayolundan bu tarafa döndüğünüzde aracınızın deposu nispeten dolu olsun, zira uzun mesafede benzinlik yok.
Merkezi olarak gördüğümüz meydan kısmında polis karakolu, hükümet binası ve belediye binası diye tahmin ettiğimiz binalar vardı. Bunların bulunduğu alanın ön kısmında da bir Atatürk anıtı gördük. Bu anıt 1981 yılında, o zaman kaymakam olarak görev yapan Haydar Keskin tarafından temeli atılmış, 2,60 m. yükseklikte, orman Yüksek Mühendisi İsmail SEVCAN tarafından projesi yapılmış olan kaideye oturtulmuş. Anıtı Heykeltıraş Rahmi Ertemiz yapmış. Pirinç dökümü İstanbul'da Mehmet Tevfik Koç tarafından yapılmış.
Hastahane önü, Adliyesi, parkı ve pazar yeri ile genel görünümlerle birkaç resim…

Hiç yorum yok: