♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

16 Nisan 2008 Çarşamba

Vezirköprü 5

Vezirköprü 5

Arastadan çıkıp küçük şirin ilçe çarşısında dolaştık. Sadece yayaların gezebildiği bu çarşıda insanların şartları gereği ihtiyaç duyabileceği eşya ve malzemeler satılıyordu. Sakin bir havası ve sizi rahatsız etmeyen esnafı var.
Daha sonra tekrar abamıza binerek ilçe de eski evleri aramaya başladık. Başımızı nereye çevirsek bir örnekle karşılaştık. İçlerinden bir tanesinin yenilendiğini gördük. Bu arada tesadüfen Hacı Abdullah Derici malikânesi diye tabela konulmuş, 1903 yılında yapılmış bir evle karşılaştık ki oldukça geniş bir alanı kaplıyordu.
Bir parkın ortasında 1578 ile 1661 yılları arasında yaşamış olan KÖPRÜLÜ MEHMET PAŞA ANITI gördük. Park, Belediye Parkı imiş. 1958 yılında ilçe halkını yardımları ile yapılmış.
Gene Fazıl Ahmet Paşa Mahallesinde 1662 yılında Fazıl Ahmet Paşa tarafından yaptırılmış olan, çatısı kurşunla kaplı iken 1877-78 Osmanlı Rus savaşları sırasında kur- şunları alınıp çatısı kiremitle örtülmüş TAŞ MEDRESE ile karşılaştık. 1943 depreminde çatlamalar olmuşsa da restore edilerek orijinalliği muhafaza edilmiş. 1964 yılına kadar çeşitli amaçlarla kullanılan Taş Medrese, bu tarihten sonra Kültür Bakanlığına bağlı Halk Kütüphanesi Müdürlüğü hizmet binası olarak kullanılmaktaymış. Kütüphanede 12 oda ve 20 bin kitap bulunmaktaymış. Ayrıca bir yılda kütüphaneyi 70 bin okuyucu ziyaret etmekte ve faydalanmaktaymış. Aynı anda 350 okuyucuya hizmet verebilen kütüphane 2002 yılında iç avludaki sütun araları ahşapla birleştirilerek restore edilmiş.
Bu dolaşma esnasında bir evin yan duvarında 1945 yılına ait yapım tarihi ve zamanı simgeleyen saat sarkaçları şekillerini de görüp resimledik.
Gene yol ararken bu sefer Saat Kulesinin yanına çıktık ve giriş kapısındaki kitabeyi de çektik. Üzerindeki tarihe göre hicri 1322 (miladi 1904) yılında yapıldığı yazıyordu.
Eğer ilçeye yolunuz düşerse, gözlemleyebileceğiniz ve ilginizi çekebilecek birçok görünümü görüp gezebilirsiniz.

2 yorum:

türk dedi ki...

HAYIRLI GECELER EFENDİM NASILSINIZ UZUN ZAMANDIR UĞRAYAMAMIŞTIM BİR ZİYARET EDEYİM DEDİM KENDİNİZE İYİ BAKIN İYİ GECELER MUTLU YARINLAR SİZİNLE OLSUN...

SeyyAh dedi ki...

ziyaretiniz ve güzel sözleriniz için teşekkürler...
Sevgilerimizle...