♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

18 Haziran 2008 Çarşamba

Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi 1

Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi

Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi Ankara’da Ankara Kalesi’nin tam karşısında görkemli ve tarihi binasında yer alıyor. Ticari geçmişin simgelerinden biri olan bu tarihi yapı, sanayi objeleri koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.
Biraz zamanımız vardı, arkadaşlarımızın önerisi ile kaleye çıkalım dedik. Dolaşırken karşımıza çıkan müzeyi de görünce girip gezip görelim istedik.

2003 yılında başlanıp 2005 yılına kadar süren restorasyon çalışmasında han, aslına sadık kalınarak sağlamlaştırılmış, avlunun üzeri cam ile kapatılarak koruma altına alınmış. Çengelhan, Nisan 2005’te Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı’na bağlı bir müze olarak ziyarete açılmış.

İlk girişte bizi karşılayan deri germe makinesi, restore çalışmaları esnasında bodrum katında bulunmuş. Gene kapı önünde buluna demir traktör ise zaman içinde teknolojik gelişimin bir başka örneği idi. İlk girdiğimiz maket trenlerin bulunduğu odalarda 1847 ile 1922 yıllarında kullanılmış dökme demir tuvalet konulmuştu. Ayrıca bu rayları döşeyenlerin kalabileceği, içinde kalınabilecek bir vagon maketinde model ev ilginçti. Diğer nesnelerde, yıllar içinde tren ulaşımında kullanılan araçların gelişimini görmek mümkün.

Edindiğimiz bilgiler:
Çengelhan, Kanunî Sultan Süleyman döneminde, Mihrimah Sultan’ın eşi Damat Rüstem Paşa tarafından 1522–1523 yıllarında yaptırılmıştır. Beş yüz yıla yakın bir süre önce inşa edilmesine rağmen günümüze kadar ayakta kalabilen Çengelhan, Ankara’nın Hanlar Bölgesi’nde özgünlüğünü bugüne kadar koruyabilen ender yapılardandır.
Çengelhan, tipik bir Anadolu kervansarayı, başka bir deyişle avlusunda pazaryeri bulunan bir otel, olarak inşa edilmiştir. 16. ve 17. yüzyıllarda uluslararası bir sanayi ve ticaret merkezine dönüşen Ankara’nın başlıca hanları arasında yer almıştır. Zamanın en büyük ve en pahalı hanlarından biri olan Çengelhan, 26 odası ile hizmet vermiştir. 20. yüzyılın ilk yarısında handa çeşitli dokumalar, tiftik ürünleri, urgan, kuru bakliyat, hububat, nalburiye malzemeleri, işlenmemiş deri ve at arabaları için koşum takımları satan dükkânlar bulunmaktaydı. Han, 1990ların sonunda terk edilmeden önce, tiftik, yapağı ve ham deri toptan satışlarının yapıldığı bir tabakhane ve yün deposu olarak kullanılmıştır.

Çengelhan’ın kapısının üstünde sivri beşik tonozlu bir eyvan bulunuyor. Duvarları Roma dönemini yansıtan üç sıra tuğla hatıl ve bir sıra kaba yontu taşı kullanılarak almaşık teknikle örülmüş. Çatısı alaturka kiremit olan Han, kareye yakın dikdörtgen planlı mimari yapısıyla klasik Osmanlı kent içi hanlarının güzel bir örneği olduğu söylendi.
(NOT: Bundan sonraki 10 gün boyunca müze ile ilgili diğer fotoğrafların slayt filmlerini yayınlayacağım, umarız beğeninizi kazanır...)

1 yorum:

anneminkizıyim dedi ki...

Merhabalar, sizin ve esiniz adina verdiginiz cevap icin cok tesekkürler, aksamdan kayid ettim ama tesekkürü ancak simdi edebiliyorum, kusura bakmayin. Ayrica Rahmi Koc müzesinide sizin resimlerle gezmis gibi olduk, cok tesekkürler, cok güzel resimler cekmissiniz ve bilgilendirmissiniz, ellerinize saglik. Benim resimlerin de hepsine isim bulnamazsa sizden yardim istegecegim, sagolsun esinizde zaten teklif etti, cok tesekkürler, selamlar...