♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

28 Nisan 2009 Salı

Antandros ve nekropolü 1

Antandros ve nekropolü - 1.Bölüm -

Bugün Güre dönüşü yolun hemen sağ tarafında eşimin görmüş olduğu bir yazı ile durup, yaklaşık 1.5 km. kadar geri gelerek antik kazı alanı yazan yere girdik. Birkaç araba görünce de birileri de vardır derken rastladığımız bir kişi buranın yöneticisi olduğunu, görülmesi gereken bir yer olduğunu söyledi. Arabamızı bir ağacın yanına park edip, yaklaşık 100 metre kadar yürüyüp önümüze çıkan duvarı da duvar üzerine yapılmış olan taş çıkıntı merdivenleri tırmanarak aştık.
Küçük bir tepeyi de aşınca karşımıza çıkan görüntü şok edecek kadar güzel ve hayranlık uyandıracak kadar da harika bir buluntu idi. Burası aslında zamanının en zenginine ait bir villa – konakmış. Duvarlar, yollar, temi su kanalları, odalar, odalara çıkan merdivenler, hamamı, hamamın ısıtılma ocağı, hamama girmeden önce ilk giriş ve dinlenme odası, uzun bir mozaiklerle bezenmiş giriş holü ve buraya açılan odalar… Hatta bu odalardan bir tanesinin duvar süsleri ile taban mozaik bütünlüğünün görünümü tek kelime ile nefes kesiciydi…
Biz böyle ağzı açık hayran gezerken yanımıza gelen bir bey araştırma görevlisi olup sorularımıza şevkle zevkle cevap vermeye başladı.




Ben önemli bir noktasını sizlerle paylaşacağım;
Gelen temiz suların biriktirilme yeri ile atık suların nasıl nereye giderildiğini merak ettiğimi sordum. İki yan tarafına örülmüş istinat duvarı arasına yerleştirilmiş, 1,5 X 1,5 ebadında yapılmış kanalizasyon şebekesini gösterdiği an ben bir kere daha bittim. Hele ‘’şu an bu kanalizasyon şebekesi üzerine yerleştirilmiş bir tuvalet üstünde bulunuyorsunuz’’ deyince 2000 – 3000 yıl önce yapılmış ev ve şehircilik planlamasını hayal etmeye çalıştım. Bu kanalizasyon ileri ve aşağı doğru meyil alarak iniyormuş ama hali hazırda o kısımlar henüz kazılmamış.
Temiz suların hamama ve ev içine dağıtan toprak altı boru sistemi ise bir başka hayranlık uyandıran konuydu. Odaların yerleşimi, planlanması, yüksekliği, gördüğü denize doğru olan manzarası, evin yerleşiminde gösterilen özen ve plana daha çok hayran olmamıza sebep oldu.
Hele ev içi antre ve odalardaki yer mozaikleri hem bir sanat şaheseri hem de zamanın tekniğini ne kadar gelişmiş olduğunun birer kanıtıydı.
Bu kadar ilgilendiğimizi görünce bir de nekropolümüz var deyince hemen yer tarifi alıp, kazı ekibi ayrılmadan ulaşabilmek için izin isteyip teşekkür ettik. Kendileri de bu denli yakın ilgi gösteren olmasından dolayı mutlu olduklarını belirtti. Aslında her işte olduğu gibi verilen emeklere ve o emekleri sarf edenlere hak etikleri değerleri verebilmek için azıcık gayret yeterli oluyor….

Daha fazla bilgi için: Antandros

1 yorum:

HUYSUZBALIK dedi ki...

Nasıl bir teknoloji ile yapmışlar bütün bunları aklım almadı benim de. Çok güzelmiş gerçekten de. Yolum düşerse görmek isterim. Sevgiler...