♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

30 Nisan 2009 Perşembe

Antandros ve nekropolü – 2

Antandros ve nekropolü – 2. Bölüm

Hemen arabamıza atlayıp Altınoluk tarafına doğru yollandık, birkaç km. sonra gene yolun sağ tarafında kazı yazısını görüp içeri girdik. İçeride daha önceki kazı alanında yol gösteren kişi de vardı. Yanındaki bey de projeyi yürüten Doç. Dr. Gürcan Polat Bey’miş.
Kendilerinden müsaade isteyerek hemen nekropolü resimlemeye başladı.




Burası M.Ö. ki yıllardan başlanarak kullanılmış olan mezarlıkmış. Elde edilen buluntulardan birçok lahit, çocuk mezarı, sunak ve adak yerleri bulunmuş. Ayrıca mezarlığın tam ortasından geçen 4,5 metre genişliğindeki ana yol Antandros ile Altınoluk’un ilerisinin de birleştiriyormuş. Bu mezarlığın ve yolun devamı yan tarafta yapılmış olan 3 -4 katlı evlerin altına kadar da uzanıyormuş.
Birçok mezar değişik zaman dilimlerinde tekrar tekrar kullanılmış. Bazı mezarların buluntusu mevcut olanların da 700 yıl öncesine kadar uzanıyormuş. Hatta bazı mezarlar aile mezarlığı olarak kullanılmış Mezarın birinden 3 kadın, 1 erkek, 1 çocuk iskeleti çıkartılmış. Aile mezarı olunca zaman içinde o iskelet yana çekilerek diğer aile yakını olan ölü onun yanına aynı mezara konulurmuş. Bazıları ise sunağın üzerinde sunaklarla beraber yakılır külleri o mezara ya da mezarlığa konulurmuş. Sosyal ya da ekonomik durumu diğerlerine göre daha iyi ya da yüksek olanlar yola yakın mezarlıklara ya da lahitlere yerleştirilirmişti.
Bu alanlar M.ö. 7.inci y.y. başlayarak mezarlık olarak kullanılmış, M.S. 5-6.ıncı y.y. dan itibaren de konut alanına dönüşmüş.
Yolunuz düşerse muhakkak uğramanızı diliyoruz.


Daha fazla bilgi için: Antandros

1 yorum:

pelince dedi ki...

Antik kazı yapılan yerleri görmek gerçekten şahane.Yüzyıllar öncesine ait bu kalıntılara bakmak çok başka.Mezarlıklar bile sınıf sınıf ayrılmış.
Bilgiler ve fotoğraflar için çok teşekkürler...

Güzel bir hafta sonu diliyorum.