♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

12 Nisan 2009 Pazar

Tahtakuşlar _ İda köyü çiftlik evi

Tahtakuşlar _ İda köyü çiftlik evi

Edremit’te Sıdıka Erke müzesinde Müdüre Hanım bize gezilecek yerler arasında burası da söylemişti. Ana yolda giderken bir direk üzerinde gördüğümüz yön levhası ile sağa dönüp yoluna girdik. Kısa bir yolculuktan sonra ulaştık. Giriş ücretlerimizi ödeyip etrafa bakmaya başladık. İlk olarak danışma amaçlı bilgi kaynakları aradık. Bize verilen broşür ve harita dışında hemen girişin sağ tarafında raflarda bunan kitapları incelerken Ada Gezi Rehberi ile Tijen İnaltong’unda kitaplarını görüp hemen aldık.
Burası bir ailenin çabasıyla Köy Enstitüsü kökenli öğretmen Alibey Kudar'ın öncülüğünde kurulan ilk köy etnografya müzesini ya da resmi adı ile galerisi.
Yan taraflardaki vitrinlerde yerel giysi ve malzemelerin yanında orta kısımda tarım alet ve malzemeleri arka kısmında ise bir çadır yerleştirilmiş. Bu çadırlar 1950’lili yıllara kadar kullanılmış. Ardıç ağacından yapılıyorlarmış, müzedeki ise kavaktan. Eskiyen çadırlar atıldığı için örnekleri kalmayan çadırı, Edremit’in Hacıaslanlar köyündeki son usta Ali Tuzlu yapmış.
Sergilenen eserler arasında, geleneksel Türkmen giysileri, yün torbalar, kaz ayağı motifli para keseleri, atların sırtına konan heybeler, çocuk yelekleri ve başa giyilen ‘terlik’ler de var.
Çadırın sol tarafındaki kapıdan girilince yerel üretim ürünleri hem sergileniyor hem de satılıyordu. Duvarlarında ve vitrinlerde o civarda yaşayan ya da yaşamış olan bazı hayvanların kurutulup doldurulmuş örnekleri sergileniyordu. Dağ kedisi, sansar, dağ samuru, tilki, şahin ve bir de ulu geyik kafası asılmıştı.




Bu salondan çıkıp sağ taraftaki salona girdik. Burası da doğal yaşam canlıları hakkında bilgiler ile deniz canlıları sergileniyordu. Bir tane caretta caretta ile dünyada sergilenen en büyüğü olduğu yazan deri sırtlı deniz kaplumbağası vitrin içinde ziyaretçilere sunuluyordu.
Ayrıca aralarında damar açıcı Sarıkız çayı, naftalin yerine kullanılan mor kekik, güzel kokulu mersin yaprağı, zeytin otu, deliliğe iyi geldiğine inanılan pelin, mide ekşimelerini iyi eden dağ nanesi, çayı yapılan karabaş otu, tütsüsü yapılan defne de var. Mentollü ada çayı, biberiye, sumak ve ıhlamur da raflarda yerini almıştı.
Galeriden çıkıp karşı toprak yolu takip ederek İdaköy çiftlik evine gidip ziyaret edip dolaştık. Altınolukta yerimiz hazır olmasında dolayı konaklamayı bir başka zaman dilimine erteledik.
Dönerken de tepeden körfezi ve yeşillikleri resimledik.

3 yorum:

ilmekilmek dedi ki...

gnydın nasılsınız,
teşekkür ederim ziyaret ve güzel düşünceniz için, sizinde güzel memleketimizin herbir köşesinden fotolarıyla olsun hakkındaki bilgileriyle olsun bizleri haberdar etmeniz çok güzel, bizde sayenizde hem öğreniyor hemde gitmiş görmüş gibi oluyoruz, malum heryere gidip görmek mümkün olamıyor, yani herkes elinden gelenin en iyisini paylaşmaya çalışıyor burada... ve bir engelimiz çıkmazsada inşallah çıkmaz paylaşıma devam diyorum...
sağlıcakla kalın...
mutlu pazarlar...

pelince dedi ki...

Gezi fotoğrfaları yine harika.Bilmediğim yerleri gördüm sayenizde.
İyi pazarlar diliyorum.

TAZE NANE dedi ki...

Ne kadar güzel biryermiş.....
İyi haftalar.
Sevgiler.