♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

3 Aralık 2009 Perşembe

Bodrum Turu

Bodrum Turu

Akyarlar’dan sonra erken geldiğimiz Bodrum’da henüz gecenin yorgunluğu ve hareketliliklerini üzerinde atamamış sahil tatil kasabasının nimetlerinden yararlandık. Sakin trafiksiz bir yol, etrafı rahatlıkla seyredip resimleme yapabilmemize fırsat verdi.


Yol kenarında bulunan, bazı geceler konserler düzenlenen, antik tiyatroyu uzaktan da olsa resimledik. Helen döneminden günümüze gelen önemli kalıntılardan biri olan tiyatronun kapasitesi 13.000 kişilikmiş.
Yol üzerinde durup limanı, tekneleri, kalesini çektik. Eğer oturma yerlerini gezerseniz oturma yerlerinin bazılarının üzerine yazılan adları -ola ki o çağda- tiyatroya yardım veren ya da kombine bilet alan kişilerin adlarını - okuyabileceksiniz!...

Sahilde bulunan bir okulun otoparkına arabamızı bırakıp, kalesini ve çarşısını gezmek üzere kıyı kenarından teknelerin yanında yürüyüşe başladık.
Teknelerin çoğunda daha hareketlenme başlamamıştı. Bazıları tur için hazırlıklar yapıyor, su ve gıda yüklemeleri ile yakıt alıyorlardı.

Sahilde yat limanında yer alan 1737 yılı yapımı Tepecik Cami Kızılhisarlı Mustafa Paşanın kahyası tarafından inşa edilmiş. Kızılhisarlı Mustafa Paşa Bodrum’a tersane yapmak üzere gelmiş.
Halk arasında bu camiye Eski Cami de denilmektedir. Giriş kapısı üzerinde yapım kitabesi bulunmaktadır.

Kitabe:
“Hüdâ bir kulun tergip edince böyle hayrata
Mücahit fi sebilullah o Gazi Mustafa bil kim
Müyesser itmamı duhuliden desün âmin
En teselli düşer daim nice türlü ibadete
İdüp ihya Beytullaha talip oldu margate
Dualar çün anın tarih dâhil ola cennete.”

Cami kesme taştan, kareye yakın dikdörtgen planlı olarak yapılmış. Üzeri çatı ile örtülü. Önünde birbirlerine yuvarlak kemerlerle bağlı iki sütunlu, üç bölümlü bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Caminin yanında taş kaide üzerinde, yuvarlak gövdeli ve tek şerefeli minaresi bulunmaktadır.

Gene kıyıda eğer araba ile gitmek istemeyenler için Datça’ya bir feribot işletmeciliği de başlamış.
Kale civarında bazı kafeteryalar, çay bahçeleri yeni yeni açılmış, sabah kahvaltılarını alan yerli yabancı turistler tek tük bulunuyordu. Gene o civarda tezgah açmış olan esnaf, malzemelerini sergilemek üzere paketlerinde çıkartıp yerleştirmeye başlamışlardı.
Kıyı kenarında bulunan güzel düzenlenmiş temiz parkta buluna dalgıç ve ney çalan ihtiyar heykelleri de beğendiklerimiz arasındaydı.

Bodrum Kale ve müzesi bir sonraki yazımızda…

Hiç yorum yok: