♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

18 Aralık 2009 Cuma

Fethiye Telmessos tiyatrosu

Fethiye Telmessos tiyatrosu


Fethiye’de dolaşırken parkın hemen karşısında bulunan antik tarihi mekanı görüp durduk. Kapısında Telmessos Tiyatrosu yazıyordu. 1800 yıllarına kadar büyük oranda ayakta olduğu bilinen bu antik yerin üzeri zamanla erozyonla toprakla dolup kapanmış. 1993 – 1995 yılları arasında müze müdürlüğü tarafında yapılan kazılarda tahmini 6000 kişilik oturma yeri kapasiteli 28 oturma sırası olan geç Hellenistik dönem yapımı tiyatro ortaya çıkartılmış. M.S. 2 y.y.da Roma döneminde sahne, M.S. 3 -4 y.y. da da en öndeki oturma sıralarının ön kısmına koruma duvarı yapılmış böylelikle ayı zamanda arena olarak ta kullanılmış. M.S. 7 y.y. dan sonra da kullanılmayarak terk edildiği bilgisi eklenmişti.
Şimdiki hali ile yaklaşık 1500 kişi kapasitesi kalmış olan antik tiyatronun üst ve yan kısımlarında yerleşim alanları bulunuyordu. Birçok antik yerlerin balına gelen burası içinde geçerli olmuş. Asırlar boyu insan faktörünün işe karışması ile mekanların yapısal parçaları alınmış başka yapılarda kullanılmış, yerleri alan olarak kullanılmış ve günümüze kadar gelebilenlerden kalanları görme şansına sahip olabiliyoruz.
Burası da eskinin günümüze kadar kalabilmiş yapılarından biri. Gezip dolaşıp bakarken hayran olmamak mümkün değil. Oturma sıralarını yerleşimi, oturma yerlerinin aralarına konuşlandırılmış basamakların estetiği ve yükseklik oranlarının düzeni, her kısımdan orta alanda bulunan sahnenin görünebilirliğinin netliği ve ses dağılımı çok güzeldi.
Geride kalmış olan bazı parçalar üzerindeki ince taş kalem işçiliklerinin estetik güzelliği ise bir başka hayranlık uyandıran eserlerdi.

Hiç yorum yok: