♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

4 Mayıs 2008 Pazar

İstanbul Turu - Topkapı Sarayı 4 Arz odası –

İstanbul Turu
- Topkapı Sarayı 4 Arz odası –


Üçüncü avluda, hemen girişte karşımıza gelen, iki kapılı oda şeklindeki müstakil bina Arz odasıymış.
Arz odasına bu günkü anlamda, Padişahın makam odası gibi denebilir. Divanda alınan kararlar kadifeden ve mühürlü keselerde bu odada arz edilirmiş. Yabancı elçilerin kabul işi de burada olurmuş. Padişah tahtında oturur, elçi iki iriyarı görevli koltuklamış, yani kollarını sıkı sıkıya kavramış olarak huzura getirilirmiş. Elçinin getirdiği bir mektup varsa onu okur veya sözlü yarım saatlik bir konuşma yapar, tercüman onu özetleyerek; yanında bulunan Sadrazama 3-5 dakikalık özet bir tercüme ile anlatır, Sadrazam da üç cümle ile Padişaha arz edermiş. Elçinin mutlaka Padişaha eğilerek selamlaması kanunmuş.
Arz odasının iki kapısından sağdakinin üstünde bulunan yazı, Sultan 3ncü Ahmed'in el yazısı, Sol kapı üstündeki yazı ise, Sultan 2nci Mahmud'un el yazısıymış.
Babüssade önünde etrafı, dört pirinç baba ve ince sarı zincirlerle çevrili bir bölüm vardı. Burası Sancağı şerifin gönderinin dikildiği yermiş. Herhangi bir sefer için hareket edileceği gün, Sancağı Şerif gönderinde ve kılıfında olarak buradaki yerine dikilirmiş. Eğer padişah sefer iştirak edecekse normal oraya dikilirmiş. Eğer padişah gitmeyip bir Serdar yani komutan tayin etmişse, Padişah Sancağı ona burada teslim edermiş.



2 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili abicim size tesekkur ederim geçmis olsun dilekleriniz için çok memnun kaldim çok sagolun,annemin durumu halen ayni sekilde devam ediyor,insallah daha iyi olur,allah tum hastalara sifa versin. Simdi Fatma ablacima da ugrucam...
Sayenizde yine guzel bir hasret giderdim Istanbul turu yaptim,Topkapi sarayini daha da guzel gormus oldum uzun zaman olmustu oraya gitmeyeli tesekkur ederim size bu guzel paylasiminiz için,sevgiler,saygilar.

sosyalmakale dedi ki...

teşekkürler