♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

16 Mayıs 2008 Cuma

İstanbul Turu - Yerebatan sarnıcı -

İstanbul Turu
- Yerebatan sarnıcı -

Yerebatan Sarayı (Bazilika Sarnıcı)

Ayasofyadan çıktıktan sonra sağa dönüp yoldan karşıya geçtik ve gene girişte sıra ile karşılaştık. Ve gene tur rehberleri önden gidip turları için toptan bilet aldıklarından geri kaldık. Bu sefer girişte ücret ödedik, buraya girişte bayram indirimi yoktu !... Bizde iyice alışmıştık hani ….
Biletlerimizi alıp merdivenlerden aşağı indik. Hemen orada solda maketi inceleyip genel olarak etrafı seyrettik. Burası eskiden civardaki saraylara su sağlamak için I Justinyen (527-565) devrinde yapılmış, yüksekliği 10 metreyi aşan 1500 yıllık bir su sarnıcı. 80.000 metreküp su alabilen ve 140´70 metrekarelik bir alana yayılan sarnıç, 6. yüzyılda öncelikle saray ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapılmış.
28 x 12 sıralı sütunların toplamı 336 adet olup, 170 x 70 metre boyutlarındaymış. Bazıları sade, çoğu Korint uslubunda sütun başlıkları ile süslü. Su seviyesi mevsimlere göre değişirmiş.
1984 büyük tamirat sırasında zemin temizliği yapılmış, 1 metreden fazla çamur temizlendiğinde orijinal tuğla taban ve 2 sütun altında meduza kafası mermer bloklar ortaya çıkarılmış. İnşa edilen gezi yolu ile de sarnıç içini dolaşmak mümkün olmuş.
İki sütunun tabanını oluşturan pagan kalıntıları olan Medusa kafalarının, hıristiyanlar tarafından ebediyen suyun altında gizlenmesinin amaçlandığı düşünülmekteymiş. Sarnıçta toplanan yağmur suyunda yaşayan sazan balıklarının dekoratif ve kirlenmeye karşı bir önlem olduğu söylendi ki bizim epeyi ilgimizi çekti.


Hiç yorum yok: