Her ne kadar doğal ortamının Güney Amerika olduğu, genelde Paskalya zambağı kaktüsü (Eastern Lily cacti) diye bilinen bu kaktüsü bize yıllar önce evlendiğimiz zaman büyük ablamın kızı vermişti ve çok güzel çiçek açtığını söylemişti. O zamandan bu yana (geçen seneye kadar) hiç açmadı ama hatırası ve hediye olarak verildiği için elden çıkartmaya gönlümüz el vermemişti.
Yani anlayacağınız, 20 yıldır da hiç açmadı, gerçi bu zaman içinde sürekli taşınmalar, ev ve şehir değiştirmelere gene iyi dayandılar, ama geçen sene ilk defa açmıştı. Bu sefer biraz tecrübe kazandık, yaklaşık bir haftadır her evresini resimlemeye çalıştık.
İlk defa küçük bol tüylü bir uç verdi, o uç bir hafta kadar sonra tomurcuklaşmaya başladı. Oldukça yavaş geçen gelişimi son 3 – 4 gün içinde tomurcuk halinden uç verip uzamaya başladı. Ucuna doğru koyu kırmızı olan kısmı büyüdükçe hafif pembeye doğru renk değiştirmeye başladı. Gittikçe uzayan sap kısmının 20 cm.’yi buldu.
Bugün akşamüzerine doğru uç kısmı iyice irileşti ve açması kesinleşti. Fakat bir arkadaşımızın yeni açılan iş yerinin fotoğraflarını çekmek için bir saatliğine çıkmak zorunda kaldık. Dönüşümüz acele ve telaşlı oldu. Geldiğimizde açmaya başlamıştı. Elimde fotoğraf makinesi başladım tekrar çekmeye. Yaklaşık 6 – 7 saat kadar açık halde kalıyordu sonra gece yarısını geçince kapanmaya başlıyordu ve bir daha çiçeği açılmıyor. Sonra büzüşüp kuruyup kendiliğinden düşüyor.
Ama bu sene çiçeklenmeye başladığında her gün bir kaşık kadar verdiğimiz suyu da kestik. O zaman çiçekli hali bir gün devam etti.
Bu sene de nasip oldu, evlendiğimizden bu yana ikinci defa çiçek açmasını görebildik.
Nerdeyse 10 gündür tomurcuklanmasından açmaya başlamasına, açtıktan sonra sönüp kapanmasına kadar her aşamasını çekmeye başladım. Toplamda 700’e yakın fotoğraflarını, açılma aşamalarında da filmlerini çektim.
Bu çektiklerimizi müsaade ederseniz 5 gün boyunca ardı ardına sizlerle paylaşmak istiyoruz.
İşte çektiğimiz resimler, umarız beğenirsiniz….
2 yorum:
İsmin Latincesinden ziyade türkçesine bayıldım.Tam da bir kaynana topuzu görünümünde başlayan tomurcuklanma evresi yerini ne kadar muhteşem bir görüntüye bırakıyor. Sizinde bu görüntüyü bizlerle paylaşmanız çok iyi olmuş. Bilgi dağırcığımızda yerini aldı. O dikenler arasından çıkan renge bir bakın. Doyası bakılacak bir görüntü. Demekki neymiş dış görüntüye itibar etmemek lazımmış. Sevgiler.
Merhabalar Akif bey, harika bir acis olmus. Bu kaktüsler cok esrarengiz bitkiler. Ama benim dedigim kaktüs bu degil, sizinki top kaktür cinsinden, benim dedigim cok bicimsiz ince uzun sap gibi ve bu saplardan dallanmis budaklanmis dikenli bir seydi, alman komsu bana verdikten sonra bende yasamadi ve cürüdü gitti. O da bir gecede acip kapaniyordu komsusunu demesine göre ömründe iki defa görmüstü, yani 50 yilda bir aciyormus. Ama aynen anlattiginiz ve rsimdekinin aynisi, tomurcuk halide acilis halide rengide, sadece kaktüs degisik, demekki cok cesitleri varmis, bende internette bir arastirma yapip bulursam size link olarak yolluyayim, bakarsiniz, resimler cok güzel asamalar halinde cekilmis ellerinize saglik, güzel hafta sonlari dilerim, selamlar....
Yorum Gönder