♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

8 Mayıs 2009 Cuma

Karacabey Pansiyon Harası ve Ulubat gölü

Karacabey Pansiyon Harası _ Ulubat gölü

Karacabey Pansiyon Harası


Bursa’ya doğru yol alırken ana yolun sağ tarafında çok geniş bir alan ve bu alan üzerinde yapılar gördük. Dikkatli bakınca bir çiftlik havası vardı. Gerçi burayı görmeden önce de bu sefer yolun sol tarafında kangal köpek yetiştirme çiftliğini görmüştük.
Meraklanıp durup bol resim çekti. Biraz ilerleyince burasının Türkiye Jokey Kulübünün Karacabey Pansiyon Harası olduğunu belirten çiftlik giriş kapısı üzerindeki yazıyı gördük. Araba ile o kadar gitmemize rağmen bitmeyen çevreleme ile buranın genişliğini tahmin etmede zorlandık.

Bu konuda edindiğimiz bilgiler ise:
Resmi açılışı 01 Mart 2001 tarihinde yapılan TJK Karacabey Pansiyon Harası, Türkiye Jokey Kulübü bünyesinde hizmet veren Türkiye’nin en büyük ve tek safkan İngiliz cinsi yarış atı yetiştiren daimi pansiyoner harasıdır. Atlar, boks adı verilen ve yaklaşık 12 m2 genişliğindeki localarda kalırken, 50 bokstan oluşan yapı Tavla olarak adlandırılmaktadır. Harada 13 tanesi 50lik, 1 tanesi 93lük ve 1 tanesi de 97lik olmak üzere toplam 790 adet kısrak boksu mevcuttur. Bununla birlikte, 4 tavladan oluşan 16 boksluk aygır kompleksinin yanı sıra 10 boksluk karantina tavlası da mevcuttur. Yaklaşık 5000 dönüm arazi üzerine konuşlandırılan Karacabey Pansiyon Harasındaki atlar padok (at gezdirilen yer) ismi verilen etrafı demir borularla sınırlı otlak alanlara çıkarılmaktadır. 3608 dönümlük padok alanı ile Karacabey Pansiyon Harası en büyük padok alanına sahip haradır.



Ulubat gölü

Yolumuza devam ederken bir yandan da etrafı seyrediyorduk. Yol üzerindeki tezgâhlarda farklı renk ve büyüklükte kabaklar, beyaz ve kırmızı soğanlar, patatesler, değişik tipte kavun ve karpuzlar sergileniyor, yoldan geçenlerin alması için bekleniyordu.
Tam bunları konuşurken olun alt kısmında gördüğümüz gölün ne olduğun haritaya bakarak öğrendik. Uygun bir yerde sağa dönüp kıyısına gitmeye karar verdik, ama bir yerde yol iyice çatallaşıp farklı yönlere gitmeye başlayınca bir de hiçbir yön levhası olmayınca vazgeçip döndük. Uzaktan da olsa resimlemeye çalıştık. Gölde biri oldukça büyük olmak üzere 4 – 5 tane de ada var görünüyordu. Göl kıyısında birkaç tane de lokanta dinlenme yeri gördük.

Bu konuda edindiğimiz bilgiler ise:
Anadolu’nun en bereketli sulak alanlarından olan göl, hem önemli bir kuş barınağı, hem de arkeolojik bir hazine. Ulubat Gölü’nün başlıca sakinleri turna, sazan, yayın, yılanbalığı, tatlı su kefali, ringa, İsrail sazanı’dır.
Uluabat Gölü, (Apolyont veya Öka olarak da bilinir), Bursa ilinde bir göldür.
13.500 ha alana sahiptir. Deniz seviyesinden yüksekliği 9 metredir. Kirmasti çayından beslenmekte olup ayrıca Uluabat deresi ile Susurluk Nehri'ne karışır. En derin yeri 4 metre civarında genelinde ise 1-2 metreyi geçmemektedir.
Günden güne çevreden ortaya doğru sığlaşmakta olan göl kirli beyaz bir renge sahiptir. Dibi çamurlu bir yapıya sahiptir, rüzgarlı havalarda bulanıklaşır.
1996 Ocak ayında yapılan sayımda 429.423 su kuşu sayılmıştır. Bu 1970'ten bu tarafa bir gölde sayılan en yüksek su kuşu sayısıdır.

1996 Sayımına Göre Gözlenen Kuş Türlerinden Bazıları
Kuş türü - Kuş sayısı
Karabatak 300 çift
Alaca Balıkçıl 30 çift
Kaşıkçı 75 çift
Küçük Karabatak 1078 adet
Tepeli Pelikan 136 adet
Elmabaş Patka 42.500 adet
Tepeli Patka 13.600 adet
Sakarmeke 321.550 adet

2 yorum:

hdidem95 dedi ki...

akif abicim inanki geziye çıksak rehberimiz sen oldun öyle güzel tanıtıyorsunki emeğine sağlık buarada az evvel fatma ablamada yazdım hiç bitki kültürüm yok diye sanırım kuş kültürümde yokmuş:)) bi karabatağı tanıdım bide pelikan yabancı gelmedi:)) diğerlerini hiç tanımadım:)) selamlar

anneminkizıyim dedi ki...

Merhabalar duaniza amin diyorum yorumunuzdan ötürü. Bnede tüm annelerin ve esinizin anneler gününü kutluyorum. Ulubat gölü fotograflari harika cekilmis ellerinize saglik. Bu güzel bilgilerlede bizlerin bilgi dagarcigini gelistiriyorsunuz, sagolun. selamlarla....