♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

20 Mayıs 2009 Çarşamba

İzmit _ Atatürk Anıt Heykeli

İzmit _ Atatürk Anıt Heykeli

Hemen Av Köşkü’nün (Kasr-ı Hümayun)’nun alt kısmında küçük bir park içinde yüzü ve yönü denize doğru yerleştirilmiş Atatürk anıt heykelini de görmek için Saat Kulesinden sonra aşağı doğru indik.
Birkaç basamakla bulunduğu park alanına geçip resimledik.




Elde ettiğimiz bilgiler;
Kocaeli’de inşa edilen ilk heykel Atatürk’ün hatırası ve Cumhuriyetimizin Onuncu Yıldönümünü kutlamak amacıyla yapılmıştır. İzmit şehrinin en güzel bir noktası olan Saat Kulesi ve Saray civarında bir tören alanı yapılarak yerleştirilen heykelin çevresi de çiçeklerle süslenmiştir. Bu anıt İzmit şehir meydanını süsleyen ilk heykeldir.Türk heykeltraş Nejat Sirel tarafından yapılan bronz heykelin kaidesi ise beyaz Marmara Mermeri’nden masif olarak yapılmıştır.Sağ eliyle batıyı işaret eden Atatürk’ün yüzü İzmit Körfezi’ne dönüktür. Mareşal üniforması ve omuzlarından çizmelerine kadar inen pelerini ile heybetli bir görünüşü olan anıtın bulunduğu yükseklik ona daha da görkemli bir ifade kazandırmıştır.Kocaeli Vilayeti’nin ve İzmitlilerin gayretleriyle yapılan İzmit Atatürk Anıtı Atatürk’ün sağlığında 1933’te yapılmıştır. İstanbul-Ankara arasında tren ile seyahatleri esnasında, İzmit halkının kendisi için yaptırdığı anıtı gören Atatürk, memnuniyetini ifade ederek İzmit halkına teşekkür etmiştir.

1 yorum:

Feyza Fidan dedi ki...

Akif Abicim, Atatürk heykelinin hikayesini senden dinlemek çok güzeldi. Kalemine sağlık..
Ve gittiğin, gördüğün ve bizlerle paylaştığın içinde gönlüne sağlık..