- İslam Eserleri Müzesi -
Sultan Ahmet Camii’nden çıktıktan sonra yolun karşı kısmında bulunan İslam Eserleri Müzesine de gitmek istedik. Bu arada tur arkadaşlarımız oranın meşhur olduğu söylenen bir köftecisine gitmek üzere sözleşmişler ama bizim aklımız sadece gezmede olduğundan, ne kadar çok yer görebilirsek diye, bizler gitmeyip müzeyi tercih ettik. İyi ki de tercihimizi bu yönde kullanmışız zira çok hoşumuza gitti.
Hipodrom’un batısında, Sultan Ahmet Camii’nin karşısında yer alan Kanuni'nin sadrazamı İbrahim Paşa Sarayı 16. yy. zengin ve tipik özel sarayların günümüze gelen tek örneğidir. Bu güzel yapı Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak ziyarete açıktır.
Türk ve İslam eserlerini topluca kapsayan ilk Türk müzesi olma özelliğine sahip.1914 yılında Evkaf-ı İslamiye Müzesi adıyla Süleymaniye Külliyesi İmaretler bölümünde kurulan müze, 1965-1983 yılları arasında onarılan İbrahim Paşa Sarayı'na taşınmış ve 1983 yılında ziyaretçilere açılmış. Sultan Ahmet Meydanı batısında yer alan İbrahim Paşa Sarayı (16 yy.) 1983 yılından beri Türk ve İslam Eserleri Müzesiymiş. Sultan sarayları dışında günümüze gelen tek özel saraymış. Kemerler üzerine yükseltilmiş yapı 3 taraftan ortadaki terası çevreler. Terastan müzenin ilk bölümüne merdivenlerle ulaşılıyor. Odalar ve salonlarda İslam dünyasının değişik ülkelerinde meydana getirilmiş nadir sanat eserleri sergilenmekte. Taş ve pişmiş toprak, metal ve seramik objeler, cam eşyalar, el yazma kitaplar devirlerinin en kıymetli örnekleriymiş. Büyük salonların bulunduğu geniş camekanlı kısımda, 13-20 yy.ların el işi Türk halılarının şaheser örnekleri sergileniyor. Bu eşsiz koleksiyon dünyanın en zengin koleksiyonuymuş. 13 yy. Selçuklu halıları ve sonraki asırlara ait diğer parçalar itina ile sergilenmişler. Halı bölümünün alt katı son birkaç asrın Türk günlük yaşamı ve eserlerinin sergilendiği Etnoğrafik bölümdür.Müzede, Halı Bölümü, El Yazmaları ve Hat Sanatı Bölümü, Ahşap Eserler Bölümü, Taş Sanatı Bölümü, Keramik ve Cam Bölümü, Maden Sanatı Bölümü, Etnografya Bölümü bulunmakta, biz zamanımızın darlığından pek rahat dolaşamadık ama gidecek olanlara muhakkak öneriyoruz.
1 yorum:
günaydın fatma hanımcım..hemen hatırladım sizii..tabiki ben cevabımı buraya yazıyorum eşinizin sayfasına az önce sizin sayfaya baktım tarih şubatta hala.belki burayı daha çabuk görürsünüz..siz cevabınızı yinede kendi adınızla yazın emi daha iyi olur.
nasıl oldunuz iyimisiniz şimdi.Rabbim sağlık sıhhat versin.amin.benimde babam yanımdaydı oda hastaydı ilaç kullanıyor şimdilerde.dün yolcu ettim memlekete döndü.
neyse buralardaysanız beklerim yine arada uğrayın değişiklik olur.sevgilerimle..
Yorum Gönder