♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

18 Ağustos 2008 Pazartesi

Arhavi Gezisi – 19 – Atatürk köşkü

Arhavi Gezisi – 19 – Atatürk köşkü

Zağnos vadisi yanındaki yolu takip edip, yolda birkaç kişiye sorduktan ve de epeyi yol çıktıktan sonra köşkü bulduk.
Giriş ücretlerini ödeyip içeri girdik. Genel olarak özellikle kalabalık zamanlarda fotoğraf çekilmesine izin verilmediğini söylediler, rica ederek çekebilme izni istedik. Sağ olsunlar müsaade ettiler. O kadar güzel görüntüler çektik ki, hangi birini nasıl anlatalım bilemiyorum.
Evin içinin estetik bütünlüğünü, kalorifer dilimleri arasında yemek soğumasın diye açılmış küçük pencereleri, şöminesi, şöminesine bağlı odalara kadar götürülmüş ısınma pencereleri, mutfağı, ocak yanındaki su ısıtma deposu, dört aşamalı balkon kapıları, fazla yağmur veya kar olduğunda suların odayı basmaması için yapılmış kapı önü su kanalları, kapılar açıldığında kendiliğinden yükselerek halılara takılmamasını sağlayan mekanizmayı, kalorifer ısı ayar vanaları, banyosu ve dinlenme odası, hele çatıya yağan yağmur sularını alt kattaki salon altında toplayan su deposunu, bahçedeki çiçek ve ağaçları….
Kısaca muhakkak uğrayın, gezin ve inceleyin… Belki de bizim göremediğim başka incelikleri de keşfedebilirsiniz…



Soğuksu semtinde küçük bir çam korusu içinde yer alır. Yirminci yüzyılın hemen başında yaptırılmış 1923 den sonra hazineye kalmıştır.Büyük Önder Atatürk 1934 ve 1937 yıllarındaki Trabzon ziyaretlerinde bu köşkte konuk edilmiştir. O'nun ölümünden sonra Trabzon belediyesi tarafından o dönemde kullanılan eşyalarla dekore edilerek Atatürk müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Avrupa mimari tarzında inşa edilen köşk üç + yarım katlı taş bir yapıdır. Dıştaki taşkın saçaklarda ahşap, içte, tavanlarda alçı süslemelere yer verilmiştir.Ulu önderimiz 1937 yılında vasiyetnamesinin bir bölümünü bu konakta yazmıştır.Günümüzde müze olarak paylaşılan Atatürk köşkü yerli ve yabancı konuklarca ziyaret edilmekte ve kent turizminde önemli rol oynamaktadır.

Bir NOT: Bu köşkü gezerken hakkında yazılmış açıklayıcı bilgi levhasındaki yazım hataları gözden kaçmış olabilir. Ama bizim gibi Türkçe sevdalılarının gözünden kaçmadı. kısa zaman içinde düzeltilmesi dileğimizi eklemeden kendimi alamadım !...

Hiç yorum yok: