♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

26 Mayıs 2009 Salı

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi 2

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi 2


Orta salonda antik Amisos kentinde ortaya çıkarılan Roma İmparatoru Alexander Severus (M.S. 222-235) zamanında yaptırılan ve M.S. 5. yüzyıl sonlarında Bizans Döneminde tamir edilen mozaik teşhir edilmektedir. Mozaik taban üzerinde çeşitli mitolojik sahneler simetrik olarak işlenmiştir. Merkezde Akhilleus ve Thetis'in yer aldığı Troia savaşı ile ilgili sahne, bu sahnenin dört köşesine yerleştirilmiş panellerde mevsimleri simgeleyen portreler ve mevsimlerin arasındaki dikdörtgen panellerde Nereidler ve deniz yaratıkları tasvir edilmiştir. Bu figürlü sahnelerden ayrı olarak dikdörtgen bir panelde de kurban kesme sahnesi işlenmiştir. Söz konusu mozaiğin kalan kısımları çeşitli geometrik ve bitkisel motiflerle süslenmiştir.

Gene orta salonda antik Amisos kentinde ortaya çıkarılan mezar odasında Müze Müdürlüğü'nce yapılan kurtarma kazısı sonucunda ele geçirilen Amisos hazinesi sergilenmektedir. Bir erkek, bir kadın ve bir kız çocuğuna ait olan altın takılar (taç, bilezikler, kolyeler, gerdanlıklar, küpeler, düğmeler, elbise süsleri, yüzük vs.) müzenin en göz alıcı eserleridir. Hellenistik Döneme ait bu eserler zamanın sanat ve işçiliğini tüm ihtişamı ile göz önüne sermektedir.

Yine bu bölümde Klasik, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait sikkeler teşhir edilmektedir.

1 yorum:

anneminkizıyim dedi ki...

Merhabalar, güzel paylasiminiz icin icten tesekkürler. Samsun ankeoloji müesinde en cok dikkatimi ceken,o mavi lambalar oldu, ayni lambalar kayinvalidemde de var, pembeside anneannemde vardi simdi dayimlarda. Bazen düsünüyorumda evlerden cikacak esyalar güzel bir müze icin cok malzeme cikar.
Akif Bey malesef blogumun kapanmasina neyin sebep oldugunu azdan coktan bir blogsuz arkadasin istegini yerine getirmek icin istedigi Tiryaki radyosunun linkini eklemem sebep oldugunu saniyorum. Cünkü ekledikten hemen sonra blogum cöktü. Siz cok haklisiniz, paylasimlari hep bir dosyada hazirliyip eklemek gerek, yedeklemek gerek, bunu bana oglumda söyledi ama, kolayima böyle geldi. Ama simdi bu kadar zorlanacagimi bilsem dosyada toplardim.
Önerilieriniz ve desteginiz icin cok tesekkür ediyorum, saglikli günler, selamlar....