Yıllardır birçok defa önünden geçmemize rağmen bir türlü durup ta resimleme fırsatımız olmayan bu köprüyü bu sefer trafiğin nispeten az olduğu bir zamana denk gelmemizin de katkısı ile durup resimleyebildik.
Ortaokul yıllarında yanında geçerken kullanılmayan köprüyü gördükçe, kullanılmama nedeni hakkında düşünürdüm ama bir türlü cevapta bulamazdık.
Yıllar geçtikçe bilgi ve görgüler arttıkça tarihi nitelikli olan köprünün artık ihtiyaca cevap verememesinden dolayı kullanılmadığını öğrendik. Daha sonra da tarihi geçmişini tabi…
Tam da Ankara İstanbul yolunun başlangıcında gidişte sağ tarafta bulunan Çubuk Çayı’nın üzerindeki köprü, Selçuklu hükümdarı I.Alaaddin Keykubat döneminde, Selçukluların Ankara Valisi Kızıl Bey tarafından 13.yüzyılın ilk yarısında yaptırılmış.
Bu köprü, Batı Anadolu’yu Ankara’ya bağlayan yol üzerinde yapılmış olup, askere ve hacca gidenlerin bu köprü başında ağıtlarla uğurlandıkları birçok tarihi eserlerde, kaynaklarda yazmaktaymış.
Köprü bazalt taşından yapılmış, yedi gözlü ve sivri kemerli olup, ortadaki göz diğerlerine göre daha geniş ve yüksek. Diğer gözler birbirlerinden daha alçak ve daha dar olarak dizilmişler. Köprünün batısında oldukça silik iki yazıt bulunmaktadır. Çekebildiğim kadar çekmeye çalıştım, internette yaptığım araştırmalarda Türkçeleşmiş halini ne yazık ki bulamadım. Büyük ihtimalle güzel bir yenilenme geçirmiş ve iyi durumda olmasına rağmen sanırım sadece yayalar tarafından kullanılmakta.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder