♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

16 Temmuz 2008 Çarşamba

Samsun Bafra Ovası

Samsun Bafra Ovası

Samsun’dan yaklaşık 50 km. uzaklıkta bulunan ilçeye giderken yolu sağ tarafında bulunan görünümleri resimledik. Havanın açık ve güneşli olması çektiğimiz fotoğraflarında net çıkmasını sağladı.

Samsun’da, yaylalarla Karadeniz arasında kıyı ovaları bulunur. Kızılırmak ve Yeşilırmak akarsularının delta alanlarında oluşmuş kıyılarında, yurdumuzun tarımsal potansiyeli en yüksek ovalarından Bafra ve Çarşamba ovaları yer alır.








Uzunluğu 4146 km. olan Yeşilırmak nehri Köse Dağlarından çıkar. Erbaa ilçesinden geçerek Çarşamba’ya ulaşır Yeşilırmak ilçeyi ortadan ikiye bölerek, Civa Burnun’dan Karadeniz’e dökülür.

Uzunluğu 1151 km olan Kızılırmak, Sivas’taki Kızıl Dağından doğar Türkiye’nin en uzun akarsuyudur. Osmancık ilçesinden Karadeniz bölgesine giren ırmak, Kargı civarında kuzey doğu Samsun-Sinop sınırına girer. Bafra’nın batısında kollara ayrılan ırmak Bafra Burnundan Karadeniz’e dökülür.

Bafra ilçesine gelen Kızılırmak, Bafra’da çeşitli kollara ayrılır. Bafra burnundan denize dökülen Kızılırmak, ardında geniş ve alüvyonlu topraklar bırakır. Türkiye’nin en verimli ovalarından biridir. DSİ tarafından yaptırılan sulama kanalları ile sulanan ovanın kuzey kısımları çorak arazidir. Bu yerlerde hayvancılık yapılmaktadır.

Ayrıca bu alanda, Kızılırmak tarafından meydana getirilmiş Karagöz, Dutdibi, Çernek, Uzun göl ve Tombul gölü bulunmaktadır. Buraları ve etrafları kuşların göç yolları üzerinde de bulunmakta olup kuş gözlemleri de yapılmaya uygundur.

Gene Kızılırmak üzerine kurulmuş bulunan Altınkaya Hidro-elektrik santrali ile Derbent Hidro-elektrik santrali enerji sağlamada da kullanılmaktadır.

1 yorum:

Feyza Fidan dedi ki...

Gezi anılarınızı okumak çok ama çok keyifli..Verdiğiniz bilgiler, paylaştığınız resimler için binlerce teşekkürler..Sevgili Fatma Ablama ve size yürek dolusu sevgiler..