♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

12 Temmuz 2008 Cumartesi

Semizotu (Semizebe)

Semizotu (Semizebe)

Bizlere Erzurum’dan Gönül Köprüsü ile gelen kızlarımıza (Serpil, Sümeyye, Elif ve Derya) öylesine alışmış ve sevmişiz ki, gitmelerinde sonra ev sanki boşaldı gibi geldi. Hepsine ve ailelerine içten ve gönülden sevgi ve selamlarımızı bir kere daha yolluyoruz.

**

Birçoğumuzun bildiği semizotu bahçe ve tarlalarda çok sık rastlanan yabani bir bitkidir, ekşimsi ve tuzlumsu tadı nedeniyle, bazılarımızı tarafından pek tercih edilmez. Ama çok besleyici olan semizotu demir ve C vitamini bakımından zengindir. İrsi kanama hastalıklarında özelikle akciğerlerden ve idrardan gelen kanama rahatsızlıklarında faydalıdır. Semizotu bronşite oldukça faydalıdır ve tıkanmış bronşları açar. Ayrıca midye bağırsak yanmasını giderir; yani o bir antiasittir. Bağırsakları yumuşatır, kabızlığı giderir. Semizotu iyi bir uyku vericidir ve sinir krizleri ile beyin yorgunluğunu giderir.

Semizotu diğer önemli tıbbi faydası da dalak tembelliğini ve tıkanıklığını gidermesidir. Semizotunun en önemli tıbbi faydası da onun bir antidiyabetik doğal bir ilaç olmasıdır. Kandaki şekeri adeta bir kevgir gibi süzer. Bu nedenle diyabetlilerin çiğ olarak veya yoğurtlu, sarımsaklı, cevizli ve zeytinyağı ile hazırlanmış salatası her gün yenmesi önerilmektedir.
Ayrıca semizotu idrar söktürücü ve kan temizleyicidir. Kanı üre ve her çeşit toksik maddelerden temizler. Böbrekteki kum ve taşı döker İdrar tutukluğunu ve yanmasını giderir. Bilhassa sebze olarak yenildiğinde semizotu fazla kiloları atar
Yuvarlağa yakın oval biçimli, yeşil renkli etli ve sulu yaprakları vardır. Bu yapraklar ile yine etli ve sulu olan yaprak sapları yenilir.
İşte bu kadar faydası olan bu bitkinin minik (3 – 6 mm. çapında, 5 – 6 mm. yüksekliğinde) , sarı ve albenili çiçeklerinin fotoğrafları:


Bulduğum kadarıyla:
BESİN DEĞERLERİ

100 gr. taze semizotunun besin değerleri şunlardır: 32 kalori; 2 gr. protein; 3,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,4 gr. yağ; 1,4 gr. lif: 4 mgr. fosfor; 40 mgr. kalsiyum; 0,2 mgr. demir; 80 mgr. sodyum; 45 mgr. potasyum; 180 IU A vitamini; 0,04 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini; 0,03 mgr. B6 vitamini ve 8 mgr. C vitamini.



2 yorum:

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Merhaba Akif Abi,
Semizotunun bu kadar faydası olduğunu bilmiyordum.
Ben içerdiği omega yağları yüzünden balık yemeyenlerin (benim gibi) bol bol tüketmesi gerektiğini biliyordum.
Eskiden salatasını bilmez,yemeğinide pek sevmezdim.
Şimdi salatasını masamızdan eksik etmiyoruz.
Çiğ hali,pişmiş halinden daha lezzetli geliyor bana.
Bu arada sayenizde semizotunun sarı çiçekler açtığını gördüm,hiç bilmiyordum.

Adsız dedi ki...

Merhabalar
Ordu gerçekten iyi bir tercih olmuş, ailece gezilebilecek yakın bir yer. Yaklaşık 7 yıl önce gitmişliğim var orduya sahili de çok güzeldi. Özellikle Boztepeyi unutamam. Karadenizimizin her yeri cennet öyle değilmi. Sevgiler, saygılar..