♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

14 Temmuz 2008 Pazartesi

Ordu - TAŞBAŞI Kilisesi

Ordu - Hafta sonu gezisi
(TAŞBAŞI Kilisesi)

Bu hafta sonu cumartesi günü, Samsun’da ilk defa ekolojik (çevreyle ilgili) ürünler pazarı açıldı, Eşimle (SOFRAMDAN ) orayı ziyarete gittik. Epeyi resim çekip, yer açıp ürünlerini getirenlerle biraz sohbetler ettik, bilgi paylaşımlarında bulunduk. Bu yazıyı eşimin sayfasında yayınlayıp paylaşıma açtık.
Pazar günü de kızlarımız, okulların ve sınavların bitmesi ile kısa bir gezi istediler. Biz de sabah kahvaltımızı yapıp Ordu’ya doğru yollandık.
Yapılan yeni çift yönlü yol ile ulaşımın daha da rahatlaması ve dolayısıyla sahil illerinin kendi arasında gidiş gelişler kolaylaştı. Bu rahatlıkla etrafı geze geze, önce Çarşamba, sonra Terme, Ünye, Fatsa’yı geçerek, Bolaman virajlarına girmeden yeni açılmış olan 3820 metre uzunluğundaki tünelden geçerek Ordu’ya vardık.


ORDU - BOLAMAN TÜNELİ

**
Tüneller arası geçişlerde neredeyse sileceklerin yetişemeyeceği derecede de yağmurla karşılaştık. Neyse ki son tünelden çıktıktan sonra yağmur kesildi de kızlarımızın da yüzü güldü.
Birkaç sefer buradan geçmemize rağmen bir türlü uğrayamadığımız, şehrin hemen girişinde sağ tarafta yüksekçe bir yerde bulunan TAŞBAŞI kültür merkezi salonu ve kilisesini de gezelim istedik. Yolu sorup öğrenip bulduk.
Buraya çıkarken yolun üzerinde sağ tarafta bulunan bir eski evi de resimledik.

ORDU'DA ESKİ BİR EV

**
19. y.y. ortalarında (1853) yapılmış olan kilise, moloz taştan büyükçe bir teras üzerine yapılmış, Taşbaşı Mahallesinde denize hakim bir konumdadır. Dikdörtgen tarzında olup, doğu-batı yönünde uzanır. 1935 ile 1977 yılları arasında hapishane olarak kullanılmış, bahçesi ile birlikte 2500 m2 lik alana sahip bu tescilli anıt 2000 yılından bu yana da çok amaçlı salon olarak kullanılmaya başlanmış.
O zamanlar yan tarafında bir okulu da varmış, ama şimdi sadece giriş kapısı duvarları kalmış. Sahile kadar inen yapının duvarlarını deniz yalarmış. Daha sonraları doldurulan deniz nedeni ile kıyıdan uzaklaşmış….
Sahilde yapılan yürüyüş yolu ve anayoldan geçerken rahatlıkla görebilmeniz mümkün.

ORDU TAŞBAŞI KÜLTÜR MERKEZİ SALONU ve KİLİSESİ

**
Şehirde dolaşırken seyyar satıcıların tezgâhlarında gördüğümüz doğal dağ mantarları o kadar dikkatimizi çekti ki, hemen resimledik. Canımı z çok çekmesine rağmen cesaret edip alamadık zira hem kendimize güvenemedik (!), hem de geri dönene kadar uzun zaman arabada kalacağından…
Fakat resimleri kaldı hatıra…
Beraber bakıp yutkunalım mı, ne dersiniz?...

ORDU'DAN DAĞ MANTARLARI

2 yorum:

Tijen dedi ki...

Ekolojik pazarın ömrü çok uzun olsun. Samsunluların ona sahip çıkacağına şüphem yok.

pelince dedi ki...

Keyifli bir gün olmuş,ne iyi yapmışsınız...Sayende bende görmüş oldum..

Sevgiler..