Afyonkarahisar - 4 - Afyon Ulu Camii (Hocabey camii)
Camii Kebir mahallesinde olduğu söylenen Ulu cami’yi bulmak üzere şehir içinde harita yardımı ve sorarak bulmaya çalıştı. Camiyi bulmak için şehir içinde dolaşırken Afyon’un sivil mimari örneklerinden olan eski yapı evlerini de gör şansımız oldu. 1902 de geçirilmiş olan büyük yangından sonra yeniden planlanıp yapılan şehir ızgara biçiminde sokaklarla düzenlenmiş, çok düzgün ve akılcı şehircilik planlaması gözlenmektedir. Altı (6) ay gibi bir zamanda bitirilen bu evlerin hiçbiri diğerine benzememekte, birbirlerinin görüntülerini engellememekte, gün ışığından en iyi şekilde faydalanmakta, güney – kuzey rüzgârından en randımanlı şekilde yaralanılacak şekilde yapılanmış.
Büyük kısmı yeniden elden geçirilip restore edilen bu evler sokaklardaki birliktelikleri görülmeye seyredilmeye doyum olmayacak görüntülerle karşımıza çıktı.
Ulu cami (Hocabey camii)
1272 ile 1277 yılları arasında Sahipata Fahreddin Ali’nin oğlu Nasreddin Hasan tarafından mimar emir Hac bey’e 1033 metre kare üzerine yaptırılan cami üç (3) giriş kapılı olup bugün kuzey yönündeki kapı ile kullanılmaktaymış.
5 sıra 40 ahşap sütun üzerine sonradan alçak piramidal çatı ile örtülmüş. Sütun başlıkları ahap parçaların bindirme tekniği ile bazıları sarkıtlı bazıları ise baklava dilimli süslü olarak yapılmış. Ne yazık ki bu sütunlardan sadece 22 adeti özgün olarak kalabilmiştir. Mihrap tamamen mermerden yapılmıştır, mihrap alnında İhlas suresi, bordür kısmında ise Ayet-el Kürsi, son bölümde ise ustanın adı yazmakta.
Mihrabın sağın da ise ahşaptan yapılma minber yer alıyor. Duvarları dştan moloz taştan yapılmış, araları ise Horasan harcı ile derzlenmiş, saçak altlarında ise toplam 24 (biri kırılmış) çört’en (taştan yağmur oluğu) vardır. Minare kuzeybatı kısmında camiden ayrı olarak, birkaç yapı tekniği birlikte kullanılarak yapılmış. 76 basamakla çıkılan şerefe ise dört sıra kirpi burnu üzerine oturtulmuş kokuluklarla tamamlanmış. Caminin batı tarafında ise tuvaletler, gasilhanesi, abdest alma yerleri ile dernek binası mevcut.
İçerde gördüğümüz müezzin mahfeli ile kapı arasında korkuluklarla çevrili yerlerde, 2006 yılındaki restorasyon esnasında 3 tane mezar çıkmış, yeri belli olsun diye bu şekilde tespit edilmiş.
Caminin 10 metre kadar aşağısında yolun diğer tarafında Mevlevi olduğu söylenen zatlara ait bir de türbe vardı. O türbenin yanında da yukarı yürüme ile kaleye çıkılıyordu.
Dolaşıp hayranlıkla gördüklerimizi konuşurken yanımıza gelen bir bize bu açıklamaları yaptı, meğer orada görevli olan imam-müezzinmiş. Bilgisi ile konuya hakim olduğunu gösteren, konuşmasında verdiği teknik ve tarihi bilgiler ile bizlere bayağı yardımcı oldu. Epeyi de sohbet ettik, emsallerinin benzerlerinin çoğalması dileği ile vedalaşıp ayrıldık.
Geniş bilgi ve resimler:
Afyon Ulu Cami (Hocabey Camii)
♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥
SEYYAH & SOFRAM...
SEYYAH & SOFRAM...
14 Eylül 2008 Pazar
Afyonkarahisar - 4 - Afyon Ulu Camii (Hocabey camii)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 yorum:
akif abi sagolun destek veren yorumunuz icin bole hersey ust uste gelirya ole gunler bunlar benim icin ne solense kafi gelmiyor sinirler tepede olunca, gecicecek biliyorumda zaman gereksagolun yinede. afyonu gormeyen biri olarak cok tsk ederim yeni yerleri gezmeden goruyoruz bizlerde sayenizde slmlar
Yorum Gönder