♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

19 Eylül 2008 Cuma

Isparta Evleri

Isparta Evleri

Etraf sokaklarında bulunan eski evleri görmek için ara ve arka sokaklara daldık. Bu kısa gezinti sırasında eski ama bir kısmı restore edilmiş evlerin önünde oturan şirin, tonton yaşlılarla sohbetlerimiz oldu. Hatta bir evin resmin çekerken ki kapısının üzerinde 1930 tarihi vardı, pencereye çıkan yaşlı bir hanım neden çektiğimizi sorması ile başlayan konuşma sohbete döndü. Evlerini kendilerinin yenilediklerini, diğer bazı evlerin belediye desteği ile yapıldığını anlattı. Yılardır kendi ailelerinde olan bu evin hatırası ve anısından bahsetti. Fakat her ev bu kadar şanslı değildi, çoğu harabe halde, bir kısmının içi hurdalık depo gibi olmuştu. Ama yenilenenleri gördükçe oralardan ayrılmakta zorlandık.




Bu evler genel olarak 2 katlı nadiren 3 katlı oluyormuş. Zemim kat duvarları tamamen taştan, üst kat duvarları kerpiç dolgu ya da bağdadi olarak yapılırmış. Ahşap malzeme, taşıyıcı sistemlerde, doğramada ve üst örtüde kullanılırmış. Evlerin zemin katları taşlık, servis odaları ile kışlık odalardan, üst katta ise diğer yaşam odaları ile bunların açıldığı hanay’dan meydana gelirmiş.
‘’Şah Nişi’’ de denilen ‘’Baş Oda’’ya birkaç basamak merdivenle girilir, diğer odalara göre daha süslü ve albenili olurmuş. Duvardan duvara uzanan raflar, nişler ve dolaplar el uzanma mesafesinde kullanım kolaylığı olacak şekilde yapılarak yaşamı kolaylaştıracak şekilde inşa edilirmiş.

Daha fazla bilgi ve fotoğraflar için:
ESKİ ISPARTA EVLERİ

Hiç yorum yok: