♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

12 Ekim 2008 Pazar

Aydın _ Meryem Ana

Aydın _ Meryem Ana

İzmir ili Selçuk ilçesine 9 km. uzaklıkta, 420 m. yükseklikteki Bülbül Dağı üzerinde bulunan Meryem Ana Kilisesi ve Evi Hıristiyan inancına göre kutsal sayılmaktadır. Panaya Kapulu olarak isimlendirilen bu yere Hz. İsa’nın ölümünden sonra Aziz Jean tarafından Hz. Meryem’in getirildiğine inanılmıştır.
Meryem Ananın son yıllarını yaşadığı yer olarak kabul edilen burasını d€€a Efes’e kadar gelmişken görelim dedik. Yön levhasını takip ederek yukarı doğru çıkarken yolun sağ tarafına bir insan boyutunda yapılmış olan Meryem ana heykeli bizleri önden karşıladı. Birçok turist burada resimler çektiriyordu. Yola devam edip giriş ücretini ödeyip park yerinde arabamızı bırakıp, düzenleme yapılarak önceki yıllara göre daha düzgün bir yolla yeşillikler arasında üst yoldan ilerleyerek kapıdan içeri girdik. Birok turist yerlerde sürünerek dua ve ibadet ediyordu. Bir köşede oturan papaz da onları seyrediyordu. Görevlinin biri sağ tarafta bulunan bir tablaya mumları yerleştiriyor, isteyenlere bağış önerisi ile veriyor dışarı çıkıldığında da kum havuzlu camekânlı yere yakılarak adak mumu diye yerleştiriyorlardı. Alt yoldan inerken duvara yerleştirilmiş niyet, dilek kağıt parçacıkları duvarı tamamen kapatmıştı. Orada buluna kaynak su akan çeşmelerden de şifa niyetli millet sırada içmek için birbirini bekliyorlardı.
İnanmanın getirdiği güzelliği olmaması gereken farklı uygulamalarla değişik yollara kanalize etmenin mantığını anlamakta zorlanmakla birlikte, asırlardır neredeyse her inançta uygulanan bu ya da benzeri davranışların ortadan kaldırılmasının zorluğuna bir kere daha şahit olup inandık.





Kısa bir bilgi;
Günümüzde Ephesos Magnesia kapısından Bülbül Dağı’na uzanan yol Panaya Kapulu’ya gelmektedir. Buradaki küçük bir meydanda evin yanında yuvarlak sarnıç, tepenin çevresinde kemerli duvarlar görülmektedir. Ayrıca burada yapılan kazılarda da pişmiş topraktan iki lahit ve bazı mezar hediyeleri ile karşılaşılmıştır.
Hıristiyanların kutsal olarak nitelendirdiği suyun bulunduğu sarnıcın yanındaki yolun sonunda haç planlı, üzeri küçük kubbe ile örtülmüş bir kilise bulunmaktadır. Moloz taş ve tuğladan yapılmış olan bu kilise VII.-VIII. yüzyılda yapılmıştır. Meryem Ana Evi’nin kutsal haç yeri ilan edilmesinden sonra buradaki Meryem Ana Evi’nin kalıntıları üzerine küçük bir şapel yapılmıştır. Eski yapı ile sonradan yapılan şapelin duvarlarının birbirinden ayrılması için her ikisi arasına kırmızı renkte boya ile bir çizgi çekilmiştir. İki tarafında nişler bulunan kemerli bir girişten sonra tonozlu bir sahanlığa gelinmektedir. Buradaki apsiste Hz. Meryem’in heykeli bulunmaktadır. Bu heykelin XIX. yüzyılda buraya konulduğu sanılmaktadır. Bunun önünde gri renkli taban mermerlerinden ayrılan bölümün ocak olduğu saptanmıştır. Nitekim burada yapılan kazılarda MS. I. yüzyıla tarihlendirilen ev temellerinin kalıntıları ile kömür parçaları bulunmuştur. Bu bölümün güneyindeki küçük odanın doğusunda bir niş bulunmaktadır. Bu odada Müslümanlar tarafından namaz kılınmaktadır. Duvarlarında Kuran’da ismi geçen Meryem Ana ile ilgili surelere yer verilmiştir. Bazı araştırmacılar tarafından bu odanın Meryem Ana’ya ait yatak odası olduğu iddia edilmiştir.

1 yorum:

Amatör Gezgin'in Gezi Notları dedi ki...

Gittiğimiz yerler aşağı yukarı aynı sayılır. Siz de benim gibi gezmeyi sevenlerdensiniz. Mutlu, sağlıklı bolca gezmeler dilerim. Sevgiler...