♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

8 Ekim 2008 Çarşamba

Nysa Antik kenti 1

Nysa Antik kenti 1

Gene böyle yolda giderken gördüğümüz bir yön levhası, daha önce hiç duymadığımız bilmediğimiz bir yeri gösteriyordu. Gösterdiği mesafe de kısa olunca (3 km.) bir bakalım dedik. Virajlı yollardan çıkarak ulaştığımızda karşımızda kocaman bir yapı gördük, gerçi yolda çıkarken sağ taraftaki vadi üzerinde oldukça büyük görünen köprü ve su kemeri kalıntıları vardı. Bir şeyler görebileceğimizi düşünüyor ama bu denli olacağını tahmin etmiyorduk. Elimizdeki notlarda da olmadığından tatlı bir şaşkınlık oldu.




Karia Bölgesinin önemli merkezlerinden biri olan Nysa dik bir boğazın iki yanına kurulmuş romantik görünümlü antik bir kentti. Antik çağlardaki kentsel planlama açısından mimarideki bu ustalık önemli ve etkileyiciydi.
Nysa Aydın İlinin Sultanhisar ilçe merkezinden kuzeye doğru giden yaklaşık 3 km'lik asfalt yol bizi doğrudan Nysa antik kentine ulaştırdı. Zamanında en az 40 bin kişinin yaşadığı antik kentin 10 bin kişilik tiyatrosu ise korunmuş
yapılarından biriymiş.Nysa'daki diğer başlica yapı kalıntıları arasında; kent Meclis Binası, Kütüphane, Gymnasium, Stadyum, Agora, Köprüler, Roma devrine ait Hamamlar ile Bizans kiliseleri bulunmaktadır.Hellenestik devre ait olan surların izleri ise bugün kaybolmuş durumda. Efes'teki ünlü Celsus kütüphanesinden sonra Anadolu'daki en iyi korunmuş ikinci antik devir kütüphanesi Nysa'da bulunmaktaymış.

Daha fazla bilgi için resmi sitesi:
NYSA ve AKHARAKA Resmi Tanıtım Sitesi

Fotoğrafları için:
Denizli_ Laodikeia

1 yorum:

anneminkizıyim dedi ki...

Merhabalar, yine harika yerler gezip, muhtesem fotograflarla dönmüssünüz, ellerinize saglik, selamlar...