♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

18 Ekim 2008 Cumartesi

SAMSUN TÜTÜN İSKELESİ

SAMSUN TÜTÜN İSKELESİ

Hayvanat bahçesinden çıktıktan sonra sahil yolunu takip ederek yürüyüş-gezi yolundan yürüyerek havanın da güzelliğinde faydalanmak istedik. Bu yürüyüş esnasında karşılaştığımız bazı dostlarla kısa sohbetlerde bulunduk. Sahil Yürüyüş Yolunun sonlarına doğru denizin doldurulması ile elde edilmiş alanda yapılmış olan yeni iskeleyi de görüntüledik.
Şehrin merkezinde bulunan Cumhuriyet meydanından sahile kadar olan yolda yeniden yapılandırarak oturma yerleri, süs havuzları, yürüme alanları yapılmış. Bu protokol yolu diye de adlandırılan yola girmeden önce yolun sağ tarafında da Samsun Arkeoloji ve Etnografya müzesini de ziyaret edebilirsiniz.
Gene yolu takip ederek sahildeki iskeleye ulaşmadan az evvel yenilenmiş olan Yabancılar Pazarını da gezebilirsiniz.





Bazı bilgiler:
Samsun Büyükşehir belediyesi tarafından yıllar içerisinde dolgu çalışmaları nedeniyle kaybolan tütün iskelesi orijinal ölçülerde yeniden inşa edildi. 45 metrelik bir protokol koridorunun başına Bandırma Vapuru'nun ölçüleriyle aynı olan beton bir iskele yapıldı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Mustafa Kemal Atatürk ve 18 silah arkadaşının 19 Mayıs 1919'da Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere Samsun'da karaya çıktığı Tütün İskelesi'nde bulunan Atatürk ve 18 silah arkadaşının balmumu heykelleri yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Ulu önder Atatürk' ün 19 Mayıs 1919'da Milli Mücadele'nin ilk meşalesini yakmak üzere Samsun' a ayak bastığı ilk nokta, hak ettiği saygınlığa kavuştu. Atatürk ve Silah arkadaşlarının ayak bastığı Tütün İskelesi'nden, Mıntıka Palas oteline kadar uzanan yol, samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanlığınca "Protokol Yolu" haline getirilerek halkımızın kullanımına açılmıştır.

Atatürk' ün karaya çıktığı Tütün İskelesi yeniden yapılarak, önüne temsili Bandırma Vapuru da inşa edilen Protokol Yolu 45 metre genişlikte ve 400 metre uzunluğundadır.

Fotoğrafları için:
SAMSUN TÜTÜN İSKELESİ

Daha fazla bilgi için:
Samsun Belediyesi - Protokol YOLU

TÜTÜN İSKELESİ

1 yorum:

Tijen dedi ki...

Metro-Gastro'ya abone olmanıza çok sevindim. Eminim severek okuyacaksınız. Ben de tüm ailenize selam ve sevgi gönderiyorum Antalya'dan.