♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

11 Ekim 2008 Cumartesi

Aydın _ Tralleis Antik kenti

Aydın _ Tralleis Antik kenti

Aydın il merkezine 1 km. kadar uzaklıkta olan antik kent, Argoslular ve Tralleislierce kurulmuş.
Gerçi burayı bulmamızda ayrı bir hikâye…
Gittiğimiz her il ya da ilçede muhakkak önce turizm danışma bürosuna gider ya da gittiğimiz müzelerde o il ya da ilçe hakkında harita, broşür alarak daha bilgili, daha bilinçli gezmenin planını yaparız. Burada aynı şekilde kaynak istediğimizde ne müzede ne de turizm danışma bürosunda şehir ve çevresi ile ilgili bir şey bulamadık. İl haritası sponsor bulunamadığından belediye tarafından da bastırılmadığından ellerinde yokmuş… Diğer broşürlerden istediğimizde de bir tane verebildiler, İngilizce olmasında sakınca olmadığını söylediğimiz zaman…
Gene de ısrarımız üzerine yardımcı olmaya çalışarak bize Tralleis’e girebilmemiz için birkaç yere telefon açtılar, ki izinle girebilelim ….
Neyse, yolu zar zor bulduk, askeri alan içinde olduğundan yön levhaları eksik ya da gösterdiği yerlerde bir şey göremedik. Tam vazgeçecekken bir de şu yolu deneyelim deyince karşımızda bulduk. Kapıda gişe var kimse yok, güvenlik yeri var kimse yok, kazı anında resim çekmek yasak denmişti bunu denetleyecek birileri yok… Arabayı çitlerin dibine park edip içeri girdik.





Bugün sadece ‘’üç göz’’ diye adlandırılan M.S. 2.inci y.y. da yapılmış olan gymnasiuma ait kalıntı kalmış. Burası yontu ustası yetiştirmekle ünlüymüş. Diğer tarafta girişe yakın bir mekânda yapılan kazıları korumak amacıyla üstü kapatılmış bir alanda yerleşim ve yaşam alanları ortaya çıkartılmıştı, yan tarafında ise gene birçok yerde gördüğümüz temiz su sistemi için yapılmış borular vardı. Bu borular da toprak kalıplarla fırınlarda pişirilerek ve birbirine girip su sızdırmazlığı sağlamak amacıyla derzli (yivli) imal edilmişti.
Buradan ayrılıp yolu ve levhaları takip ettikçe kaybolmak üzere olduğumuzu fark edince vazgeçip ana yolu bulmak üzere döndük.

Daha fazla bilgi için resmi sitesi:
Tralleis Antik kenti

Hiç yorum yok: