♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

9 Ekim 2008 Perşembe

Nysa Antik kenti 2

Nysa Antik kenti 2

Nysa antik kenti 'Athymbra' adlı eski bir yerleşmenin yerinde M.Ö. 3. yy'ın ilk yarısında Suriye Kralı Seleukos'un oğlu I. Antiochos tarafından kurulmuş.
Tiyatrosu (40 bin kişilik kentte 10 bin kişilik tiyatro !...) yarım daireyi biraz aşan at nalı planlı o zaman yaklaşık 12 000 seyirci alırmış. Bu yapı iki diazomalı (alt üst iki bölümlü) alt kısmı 9 üst kısmı 16 dilime ayrılmış.
Sahne binası podyumlarında ise parmaklık ve kilitlerle korumaya alınmış olan abartmalar çok çok güzellerdi. Üzerlerinde bağcılık ve şarapçılık tanrısı olarak kabul edilen Dionysos’un Nysa’daki yaşamına ait kabartmalar vardı. Efes'teki ünlü Celsus kütüphanesinden sonra Anadolu'daki en iyi korunmuş ikinci antik devir kütüphanesi Nysa'da bulunmaktadır.





Oradan çıkıp etrafa bakarken tanıştığımız bir Fransız ailenin de yönlendirmesi ile yolun sağ tarafında mevcut bir köprü yanında oldukça büyük su tünelleri bulduk resimledik.
Arabaya binip yolu yukarı doğru takip edip ulaştığımız toprak yolun sol tarafında galeriler, bu galerilerin üzerinde kemerler gördük. Meğer burası Agora'ymış bunlarda antik dükkanlarmış. Bunların ilerisinde roma hamamları ile agora bulunuyor.
Vadiden aşağı doğru baktığımızda da büyük kısmı yıkılmış bir Roma köprüsü kalıntıları nispeten sağlam olarak duruyordu.
Yarım saat kadar dolaştığımız bu antik kentten yola devam etmek üzere ayrıldık.

Daha fazla bilgi için resmi sitesi:
NYSA ve AKHARAKA Resmi Tanıtım Sitesi

1 yorum:

Adsız dedi ki...

selamlar nasılsınız, ziyaretlerim aksadığı için kusuruma bakmayın neolur, fazla oturmuyorum pc başına son günlerde... slaytlarınızı merakla izledim harika yerler, inşallah emeklilikte gezmeye fırsatımız olur oraları, niye emekliliğe bırakıyorsunuz diyebilirsiniz, biz zaten hep gurbette olduğumuzdan senelik izinleride alilemizin yanında geçirmeyi tercih ediyoruz,özlemleri ağır basıyor, ama ülkemizin güzelliklerindende sayenizde haberdar oluyoruz, emeğinize sağlık...
mutlu günler diliyorum...
saygılar...