♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

19 Temmuz 2008 Cumartesi

Samsun Alaçam'da Bir Tarih

Samsun Alaçam'da Bir Tarih

İlçe içinde araba ile dolaşırken yolun gidişini takip ederek devam ettik.

Yanlış hatırlamıyorsak ‘’İbraamağagillerin evi’’ diye bilinen bir eski yapı ile karşılaştık. Ev zeminle birlikte üç katlı, alt kat taş üst katı ise eski yapı şekli ile tahta iskelet, araları tuğla ile doldurulup örülmüş, üzerleri alçı sıva ile kaplanmış, geri kalan kısımlar tahta işçiliğinin güzel el emeği ile yapılmıştı.
Ön kısımda mermer kenarlıklar ile süslenmiş demir ana kapı, üzerinde evin dışına taşmış taht kalın tonozlar üzerinde bir balkon, balkonun ve balkona açılan kapı ve pencerelerin tahta işçiliği ile albenili görünümü vardı.
Ön yan tarafında gene eve girişi sağlayan kapılar ki biz bunları mutfak ve hizmetlilerin kullandığını düşündük, bu kapıların üzerinde de gene yaklaşık 6 metre yüksekliğinde ana tahta temeller ile evin taş örgü kısmından destek alan alt yan tahtalar üzerinde yapılmış bir balkon mevcuttu.


Tüm pencereler küçük, sürgülü ama her taraftan evin ışık almasını sağlayacak şekilde yerleştirilmişti.
Oldukça büyük bir bahçe içinde konuşlanmış bulunan konağın arka tarafında bulunan daha küçük bir yapını üstünde bulunan baca ile burasının bir mutfak ocağı ya da fırın olarak kullanıldığını düşündürüyordu.
Böylesine büyük bir yapının içinde yaşanılmış olan hayatı, acıları tatlıları ile şöyle bir düşündük. Hani eski Yeşilçam filmlerinde bazen hüzünle bazen neşe ile, bazen de geçmişi anarak gıpta ile seyrettiğimiz sahneler vardır ya, işte onları hayalledik.
Yaşandığı zaman diliminde nice mücadeleye, nice mutluluk ve neşeye ve tabi ki nice de üzüntülere şahitlik etmiş olan bu yapıyı fotoğraflayıp sizlerle paylaşmak istedik. Aynı arazi üzerinde yola doğru yapılmış olan birkaç katlı apartman ise, her tarafımızda olduğu gibi tezat oluşturuyordu. Umarız bu yapıda korumaya alınmış olup yeniden düzenlenecektir. Gerçi edindiğimiz bilgiler çerçevesinde, Alaçam ilçesinde bu gibi yapıların planlamaya alındığı ve çalışmaların yapıldığı yönünde idi.
Bir sonraki gidişimizde daha güzel, geçmişi bizlere aktaran, hatırlatan görüntülerin eşliğinde dolaşmak dileği ile…

1 yorum:

Adsız dedi ki...

GÜZEL Bİ YER HELE ABİM ORDA ASKERKEN ORASI CENNET OLUR KIZLAR ABİME İYİ BAKIN ÜZMEYİN ONU SAKIN OK ANLAŞTIK MI ??ALANYALI F.....E