♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

15 Kasım 2008 Cumartesi

Arif’in Dükkânı

Arif’in Dükkânı

Birçoğumuz ihtiyaçlarımız için daha fazla mal ve çeşit bulunduran büyük dükkanlara gider olduk. Hemen hemen her çeşit malzemeleri raflarında değişik bölüm isimleri altında bulunduran büyük alış veriş yerleri bunun yanında da bir merkez konumu de içeriyorsa tercihlerde de ağır basıyor.
Birçok küçük müteşebbis iş yeri ise kapanıyor ama zaman geçtikçe de onları ara olmaya başladık.
Bizlerde gittiğimiz yerlerde bu gibi yerel küçük dükkanları ararız. Mesela Antakya’nın Uzun Çarşısı’nda her bir satış çeşidi için ayrı sokaklarda yerlerini almışlardır. Oraya gittiğimizde de hemen hayvan eyeri, ayakkabı ve kemer için deri işleyenleri, küçük el aletleri üretmeye çalışan marangozhanelerini gezeriz. Birçok yerde de el ürünü kumaş işleyenleri ararız. Mesela Kastamonu’da, Sinop’ta, Rize’de, Hatay – Antakya’nın Harbiye ve Samandağ ilçelerinde olduğu gibi… Her biri ayrı özellikteki ürünler üzerine, ipek, keten, Boyabat örtüsü, Rize bezi gibi…



Bir de eskinin yaşamında gerek duyulacak hırdavat malzemeleri vardı ki onları da sadece bu gibi malzemeleri satan yerlerden alırdık. Aradığımızı ne kadar baksakta bulamaz ama istediğimizi der demez hemen dükkân sahibi koyduğu raftan kutusundan çıkartıp verirdi.
İşte bu gibi yerleri ben çok severim. Bunlardan biri de Gerze ilçesinde bulunan Karagülle Arif’in Dükkânı…
Babadan kalma dükkanı rafları tahtadan, üzerleri bildiğiniz ya da ilk defa görebileceğiniz irili ufaklı, büyüklü küçüklü malzemelerle dolu.. Küçük inşaat malzemeleri, eski kapı kolları ve kulpları, çeşitli boy ve ebatta çiviler, boyacı sıvacı malzemeleri… Baltalar, keserler, kürekler, küçük büyük tırpanlar ve sapları, teller, bahçe ve tarla tel ile çitleri, zincirler, kamalar… Hatta tel süzgeçler, süpürgeler…
Ben oraya gittiğimde bir bardak demli çayını içerken yaptığımız sohbetten zevk aldığım kadar o dükkânın havasını yaşamaktan da büyük zevk alıyorum.
Artık yolunuz düşerse ve de böyle bir nostaljiden de hoşlanıyorsanız, kaymakamlık binası karşısındaki ara sokakta karşınıza çıkacaktır.

1 yorum:

anneminkizıyim dedi ki...

Merhabalar, uzun zamndir ugruyamiyordum, harika fotograflar ve bilgiler eklemissiniz ellerinize saglik. Bu Arifin dükkaninida cok begendim, tesdüf ya ben bu gün müzeye gittim ve pazartesi grubumuzu müzeye götürecegimiz icin ön konusma yaptik, müze görevlilerinden. Neleri gösteri neler üzerinde durmalarini, grupta yabancilarda oldugu icin yavas, basit kelimelerle anlatmasi gerektigini konustuk.
Orda da Arif beyin dükkani gibi bir dükkan oldugu gibi esyalari müzeye bagislamis, cok güzel ve ilgin bir sekilde, müzedeki yerini almis. Arkadasin ve memurun da ve sizinde belirttiginiz gibi bu gibi dükkanlar simdilerde aranir oldu.
Koca alisveris yerlerinde arayip bulma zorlugu ile insanlar ugrasirken, eskilerde Arif bey gibi dükkancilar istedigimiz bir cirpida elimize veriyor ve gerekli bilgieride aktariyorlardi, simdilerde cook nadir kaldi böyle yerler, malesef eski esnaflar kalmiyor,eski dostluklarda bu esnaflarincatisinda oluyordu herhalde ama simdi gerilerde kaldi veya kalacaga benziyor gibi...
ailecek selamlar...