♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

22 Kasım 2008 Cumartesi

Sinop Etnografya Müzesi (Aslan Torunlar Konağı) 2.inci Bölüm

Sinop Etnografya Müzesi (Aslan Torunlar Konağı)
2.inci Bölüm

Bu konağın en alt zemin katında Sinop ve Boyabat evlerinin sergilendiği galeri kısmı ki burası daha önceleri atların bağlandığı ahır kısmıymış. Ülkemizin çeşitli yerlerinden elde edilmiş mutfak eşyalarının sergilendiği mutfak bölümü ve köy odası yer almakta, ayrıca koruma amaçlı bir çeşmenin de orada yeniden yapılandırılıp konuşlandırıldığı bir köşe de yer alıyor. Kesme taştan zemin kat üzerine ahşap çatı arası tuğla dolgulu 1. ve 2. katlar bindirme tekniği ile yapılmış. Zemin kattan, geniş bir kemerden geçilip, sağlı sollu iki merdivenle üst kata çıkılıyor.

Konağın 1.inci katında Sinop yöresinde kullanılmış olan ziynet eşyaları, kılıçlar, dokuma tezgâhı gibi eşyalar bulunuyor. Bu katta da 4 oda ve 3 eyvan bulunuyor. Tüm odalar ahşap dolap, ocak gibi fonksiyonel öğelerle zenginleştirilmiş.




Konağın 2.inci katına çıkıldığında geniş bir salon ve bunun etrafında simetrik olarak planlanmış 4 oda ve 3 eyvan bulunuyor. Bu eyvanlarda konak yaşantısı canlandırılmıştı.

Başoda da konağın erkeklerinin yaşamı, oturma odasında ayrıntılı bi5r kına gecesi, namaz odasında evin büyüklerinin ibadetleri canlandırılmıştı. Ayrıca gelin odasında gelinin konak içindeki yaşamı ve eşyaları ayrıntılı bir şekilde sergilenmekteydi.

Konağın yapımında zemin kat taş, 1.inci ve 2.inci katlarda tamamen ahşap malzeme kullanılmış. Çıta süslemeleri ve kalem işlemelerindeki zarif işleme ve desenler seçilmiş. Konağın restorasyonu aslına uygun olarak yapılmaya çalışılmış.
Işığı ve güneşi içeri dolduran bol pencere, ahşap çatkı ve geniş saçak cepheye hareket sağlamış.

Hiç yorum yok: