Gene Çeşme’ye giderken yolda gördüğümüz yön levhasına bakarak girdiğimiz yolun bizi götürdüğü yerde arda bulunan köprünün iki tarafında yapılan kazılarda ortaya çıkartılmış buluntuları gördük. Arabamızı bir kenara park edip yaklaşık M.Ö. 4000 yıllarına kadar dayanan antik yerleşim alanını resimledik. Daha sonra öğrendiklerimiz kadarı ile aynı kazı çalışmalarının deniz altı kısmının da olduğunu, bunun için hayfa Üniversitesi ile birlikte çalışmalarının devam ettiğini de öğrenmiş olduk.
Resimlediklerimiz arasında evlerin duvar kalıntıları, evler arası yollar, M.Ö. 600 -1200 yıllarına ait büyük su kuyularını, bir küp mezar kalıntısını, halen devan etmekte olan kazı alanları vardı.
Edindiğimiz bilgiler;
İzmir'in 38 kilometre batısındaki Urla ilçesinde bulunan Klazommenai de bir İon kentidir. Yerleşim tarihi İ.Ö. 4000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Kenti karadan çeviren surları iyi korunan Klazomenai (Limantepe) de bir İon kentidir. İ.Ö. 2000'lerde önemli bir seramik merkezi konumundadır. Eşit parsellerden oluşan Hippodamik plana göre kurulmuştur. Dünyanın en eski limanlarından biri olarak bilinir.
Sitin çeşitli yerlerinde Neolitik ve Kalkolitik keramikler bulunmuş ve İlk Tunç Çağı yerleşimi kalın surlarla çevrilmiştir. Bunun üzerindeki İT III tabakasında Ege tipi “koridor evlere” rastlanmıştır. Orta Tunç Çağına tarihlenen bir evrede apsis planlı evler yer almakta ve bunları Geç Tunç Çağına tarihlenen ancak kısmen tahrip edilmiş yoğun bir yerleşim izlemektedir.
Daha fazla bilgi için:
klazomeniaka
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder