♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

11 Kasım 2008 Salı

Samsun Alaçam ve eski evler 2

Samsun Alaçam ve eski evler 2

Müsadenizle EGE GEZİSİ notlarımıza birkaç gün ara verip, bir önceki hafta fırsat bulupta gitmiş olduğumuz Alaçam -Gerze - Sinop gezimizle ilgili notlarımızı paylaşmak istiyoruz...

** ** **

Daha önceki bir gezimiz sırasında uğrayıp dolaşıp resimlediğimiz bir evin ( Samsun Alaçam'da Bir Tarih ) yandığına dair duyum almıştık ve çok üzülmüştük. Bu sefer de izin günüm olması nedeni ile havanın da bu mevsimde açık ve güneşli olmasından yararlanarak hanımla gene kısa bir gezi için yollandık. Yolumuz üzerinde olduğu için de girelim bakalım o halini de resimleyelim istedik.
Çok şükür o çektiğimiz ev değil de yanındaki bahçe içinde bulunan ev, ne yazık ki, yanmış. Büyük bir bahçe içinde bulunan taş yapı üzerine konuşlandırılmış olan tahta yapılar nerdeyse tamamen yanarak bitmiş.
Bu evi ararken dolaştığımız ara sokaklarında karşımıza çıkan bulduğumuz evleri de gelmişken fotoğraflayalım dedik.
Bulduklarımız bahçe içinde sessizliğin yalınlığında yalnızlıklarını yaşıyor gibiydiler. Pencereler kapalı, perdeler örtülü, kapılar kilitli, bahçeler ise mevsim ot ve çiçekleri ile dolmuştu. Bahçe içinde bulunan çeşmelerden damlayan sular ile çeşme duvarlarını yosunlar kaplamış, üzerlerini otlar örtmüştü. Bahçelerinde güller açmış, incirler dallarında kurumuş, karalâhanalar yaprakları alınmış (herhalde) sapları üzerinde birkaç yaprakla sanki nöbetteler gibiydi.
Sabahın erken saatleri olmasından da yararlanarak bir fırından simit alalım istedik. Bu vesile ile iki tip simidin olduğunu, birinin tava da diğerinin ise fırın tabanında pişirildiğini tatlarının farklı olduğunu söylediler. Birer tane aldık. Simitlerin yanında bulunan küçük pidelerin ise PATIL diye adlandırıldığını da öğrenmiş olduk. Tabi bir simit derken yüklendik. Yola devam ettiğimizde de bir yandan virajlı yollardan denizi ve dağları seyrederken bir yandan da bunların tadına baktık.

Bahçe içinde bulunan bu evlerin çoğunluğu 1870’lerden kalmaymış.
Alaçam'da, bakımsızlık nedeniyle yıkılma tehdidi bulunan 1870 yıllarından kalma 24 konak, 3 iş yeri ve 3 hamam gibi tarihi yapıların 'Alaçam Kültür Şehri' çalışması kapsamında restorasyon projesi hazırlanmış. Hazırlanan projelerin yıl sonunda onaylanmasının ardından ilk etapta 13 adet tarihi binanın restorasyonuna başlanacakmış ki bu haberi duyduğumuzda memnuniyetimiz karşımızdakileri şaşırttı bizde onların şaşırmasına şaşırdık yani…
Alaçam kaymakamlığı tarafından yürütülen çalışma ile Kültür ve Turizm Bakanlığının 2008 yılı içinde, Çeşme Mahallesinde bulunan tarihi öneme sahip on iki adet tarihi bina için bakanlığa gönderilen yardım başvurusuna olumlu yanıt gelmesi ise ayrı bir sevindirici haberdi.

Gördüğümüz kadarı ile Alaçam yabana atılamayacak bir tarihi zenginliğe sahip. Bu bakımdan Amasya, Kastamonu veya Beypazarı gibi yerlerle rahatlıkla boy ölçüşebilir. Ancak bu potansiyel korunamazsa gelecek kuşaklara aktaracak bir mirasımızın kalmayacağı da bir gerçek.
Samsun ilçelerinde bulunan bu eski yapı evler korunabilmesi için sadece merkezi ya da yerel yönetimlerin uğraşısı yetmiyor. Bizlerin de o yerlerde yaşayanların da buna destek vermesi gerek. Eğer bu gibi yerler düzenlenip sosyal yaşama katılımı sağlanırsa yurt içi turizmin de büyük rol oynayabilecekleri göz ardı edilmemeli.
Benzer güzellikleri Vezirköprü ziyaretimizde de görmüş resimlerken bizlere hayretle bakıp soru yöneltenlere bakanlıktan değil de kişisel gezi olarak gelip beğendiğimiz için çekmeye çalıştığımız anlatmaya uğraşmıştık.

1 yorum:

Hayat dedi ki...

Yorucu bir günün ardından yine slaytlarınıza dalıp gittim.
Neler geçmedi ki aklımdan..
Karadeniz kültürü bana oldukça yakın, bilirsiniz... : )
Kapı tokmaklarından sarmaşıklarına, incirle kucaklaşmış güllerinden, pek de çağında olmayan lahanalarına kadar öylece 'seyreyledim' ... : )
Bu arada.. bir kez yanılıp da araba kullanırken Karadeniz' in 'sıkı' virajlarından birinde gözüm manzaraya takılacak oldu, az kalsın dereye uçuyorduk, aklıma bu da geldi, gülüyorum şimdi..
Aman dikkat... : ))
Teşekkürler, tüm dostlara selâmlar...