♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

18 Kasım 2008 Salı

Sinop Müzesi 3.üncü Bölüm - bahçede sergilenenler -

Sinop Müzesi 3.üncü Bölüm
- bahçede sergilenenler -

Müze içi gezimizden sonra çıktığımız bahçe ise başlı başın ayrı bir müze olacak kadar geniş ve sayısız örnekle doluydu.
Revak ve Bahçede Arkaik, Klasik, Hellenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı çağlarına ait muhtelif mimarî parçalar, çeşitli steller, lâhit, lâhit kapakları, sunak, adak, mil taşları ve arslan heykelleri teşhir edilmekteydi. Ayrıca çok sayıda İslâmî mezar taşı da açık teşhirde yer almaktaydı.
Duvarlara monte edilip yağmur ve güneşten korumak amaçlı yapılmış üst ön kiremitli sundurmalar altında ışıklandırması ile birlikte sergilene n mozaiklerdeki sanat, bezeme ve işçilik ustalıklarını, renk ve desen ahenklerini nasıl anlatabilirim bilemiyorum. Ancak görmek gerekir.




Bahçe içindeki gezi yollarının iki yanında yerleştirilmiş olan büyük küpler, sütun başlıkları, mezar stelleri, yol işaretleri, anı dikmeleri arasında gezdik. Bahçe içinde etrafı açık üstü kapalı yere döşenmiş büyükçe bir mozaik parçasının sergilendiği yer ve etrafında bulunan mozaikler kendilerine yer bulmuştu.
Gene bahçe içinde birçok Osmanlı mezar taş başlıkları bulunuyor.
Gene bahçe içinde, 1950 li yıllarda yapılan kazılarda ortaya çıkartılan, mısır tanrısı olan Serapis için yapılmış mabed bulunup korumaya alınmış.
Bahçeyi gezerken gördüğüm bir kitabe ilgimi çekti. Çok az olan bilgimle okumaya çalıştım ama beceremeyip sordum. Meğer 1853 te yapılan deniz baskınında şehit olanlar için yapılmış olan deniz şehitliğini kitabesiymiş.
Gene bahçe içince buluna bir yapı eşimin dikkatini çekti. Sorduğumuzda burasının 1335 tarihinde I. Murat ‘ın kardeşi Süleyman Paşa ‘nın kızı İsmet Sultan Hatun için yaptırılmış bir türbe olduğunu söylediler. Buraya SULTAN HATUN TÜRBESİ ya da AYNALI KADIN TÜRBESİ deniyormuş. Biri kapı önünde hariçte, diğeri türbe içinde ve zemin taşlarından biri üzerinde mermerden birer ayna resmi mevcutmuş ki halk arasında "Aynalı Kadın" türbesi adıyla anılışı bundan olsa gerek.

Ek bilgi:
Serapis Mabedi

Bugün Sinop Müzesi’nin bahçesinde kalıntıları yer alan mabet, 1951 yılında bölgede yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Güneyinde altarı olan dikdörtgen planlı bir mabettir. Kazı sırasında pişmiş toprak malzeme, mimari parçaları ve sırasıyla Serapis, Dionysos, Herakles, İsis ve Kore figürleri bulunmuştur. Mabedin hangi tanrı için yapıldığı bilinmemekle birlikte bir yazıta göre bu mabedin Serapis'e ait olduğu sanılmaktadır.

Hiç yorum yok: