♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

2 Kasım 2008 Pazar

Artemis Tapınağı

Artemis Tapınağı

Selçuk-Kuşadası yolunun başlangıcında, hemen sağa dönünce aşağı doğru birkaç yüz metre gidince açıklık alanda görülüyor. DÜNYANIN YEDİ HARİKASI’ndan biri olarak kabul edilen ARTEMİS TAPINAĞI, M.Ö. 334-250 yılları arasında ününü dünyaya duyurmuş. Yağma, deprem, yangın gibi nedenlerle yedi defa yıkılıp yapılmış. Şimdiki tapınak Hellenistik Dönem’e aitmiş.Tek tanrılı dinlerin insanları gibi tapınan Efesliler Artemis’in bünyesinde pek çok tanrının gücünün birleştiğine inanıyorlarmıştı.
Gerçi geniş bir alanda sadece antik kalıntıları kalmış. Sadece bir sütun yüksekçe kalmış, onun da üzerinde leylek yuvası ve bir yavrusu görünüyordu. Zamanında St.Joan kilisesine dokunmamışlar fakat bu tapınağa aynı hoş görüyü göstermemişler. Kalmış olan ana sütuna yakın bir yerde de yarım kısmı görünen bir sütun parçası ile nispeten bayır yukarı olan yerde de üzerinde kenar süsü olan bir duvar parçası kalmış.
Buradan ayrılıp 20 dakika kadar uzaklıkta olan Kuşadası’na doğru yollandık.




Artemis Tapınağı yön levhasını takip ederek ulaştığımız yerde bulunan alanda birçok tur otobüsü ile bizler gibi araçla gelenlerin yan tarafına park edip tapınaktan geri kalanları görmek ve resimlemek için indik. Geniş bir alanda geri kalan bazı kalıntılar dışında alanın orta kısmında üzerinden bir leylek ailesinin yuva yaptığı tek sütun kalmıştı. Etrafında dağınık tarzda yayılmış antik kalıntılar birçok kişi gibi bizlerinde ilgisini çekti. Geri kalanlara bakarak girişe konulmuş olan o zamanki halini hayallemeye çalıştık.

Hiç yorum yok: