♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

13 Kasım 2008 Perşembe

Gerze Yakup ağa Konağı 1.inci Bölüm

Gerze Yakup ağa Konağı 1.inci Bölüm

Gerze’ye vardığımızda birkaç dostumuza kısa ziyaretler yapıp yenilenmiş meydanında diyebileceğimiz konağı ziyaret ettik.





Girişin hemen yanında bulunan turizm bürosundan konak ile ilgili broşürleri de alarak binaya girdik. İlk girişte konak sahibinin eski bir resmi yerleştirilmişti. Daha yeni bitip açıldığından tam olarak düzenlemeler tamamlanamamış diye düşündük.
Sağ taraftaki ilk odaya girdiğimizde bizi DÜZEN denilen el yapımı kumaş – keten – kilim dokuma tezgâhı karşıladı. Geniş bir salon oda ve bu odaya açılan diğer odalar vardı. Genelde her kat aynı şekilde orta büyük odaya açılan yan odalar halinde sıralanmıştı.
İlk kat merdiveninden çıkıp odalara baktığımızda her katta iki tarafta tuvaletler, büyük odalarda gömme dolap içinde banyolar, neredeyse her büyük odada ocaklar yani şömineler, pencere önlerinde tahta altlıklı sedirler, çeşitli günlük yaşa eşyalarının konulacağı gömme dolaplar vardı. Üst katlarda toplam 12 oda 6 salon, 6 tuvalet, 6 küçük banyo mevcuttu. Bizim bir de ilgimizi en üst kat her iki taraf merdivenlerinin başlarında buluna bir küçük alan çekti. Bunların önünde buluna geniş aydınlık pencerelerden ilçe ve deniz manzarası çok güzel gözlenebiliyordu.
Duvarların ve tavanların bezemeleri, manzara resimleri ve ahşap işçiliği seyre doyum olmayacak kadar nefisti. O zamanlar bunlar işin Rusya’dan ressamlar getirtilmiş.
En alt katta mutfak olarak şekillendirilmiş büyük bir ocak yanında küçük bir fırın da vardı. Ayrıca sol tarafta lavabo olarak yapılmış büyükçe bir taş ve bu taşın uç kısmında su deliği ile buradan akacak sular içinde tezgâh olarak konulmuş tek parça uzun düzgün taşın arka kısmında oluk bırakılmıştı.
Konağın mutfak kısmında hem arka bahçeden hem de ön taraftan girişi sağlayan küçük kapılar konulmuştu. Ana yapıya iki ayrı ön kapıdan giriş yapılabiliniyormuş.

Hiç yorum yok: