♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥

SEYYAH & SOFRAM...

21 Kasım 2008 Cuma

Sinop Etnografya Müzesi (Aslan Torunlar Konağı) 1.inci Bölüm

Sinop Etnografya Müzesi (Aslan Torunlar Konağı)
1.inci Bölüm

Günümüz Sinop ve ilçelerindeki sivil mimari tamamen betonarmeye dönüşmüş, bu da geleneksel yapılanmanın ortadan kalkmasına neden olmuş. Gerçi bu durum, ne yazık ki, ülke genelinde oldukça yaygın ve acı bir gerçek olarak karşımıza hep çıkıyor.

Sinop Arkeoloji müzesi ile hükümet konağının arka kısmında ana cadde üzerinde bulunan, eski yapının elden geçirilerek düzenlendiği ve muhakkak görülmesinde fayda olduğunu söylediler. Bizde hemen Kefevi Caminin arka tarafına düşen bu müzeye doğru yollandık.




Sinop’ta günümüze gelen evlerin en önemlisi Aslan Torunlar Evi’ymiş. Sinop’un en eski evlerinden günümüze gelen bu evin XVIII. yüzyılın sonlarında yapıldığı iddia edilmişse de tapu kayıtlarında XIX. yüzyılın başlarına ait olduğu yazılıymış. Bu konak kesme taş zemin üzerine ahşap ve çatkı arası tuğla dolguluymuş. Bunun üzerindeki birinci ve ikinci katlar bindirme tekniğinde yapılmışlar. Konağın çift kanatlı giriş kapısı iki yanda eli böğründelerle (eski ahşap evlerde çıkmaların altına aralıklı olarak konulan ahşap göğüslemelerden her biri) desteklenmiş. Eli böğründe; Osmanlı ev ve konaklarındaki cumba veya çıkmaları alttan destekleyen eğimli ahşap yapı, payanda (dikme) olup gelen kuvveti göğüslemeye yarıyormuş.

Cephe görünümünde geniş pencereleri ahşap çatkıları ve geniş saçakları ile kendine özgü bir konumda. Konağın zemin katından sağlı sollu bir merdiven ile diğer katlara ulaşılmaktadır. Bu katlarda odalarla eyvanlar ortadaki sofaya açılmaktadır. İçeride ahşap malzeme ağırlık kazanmıştır. Ayrıca bunların üzerleri kalem işleri ile bezenmiştir.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

bu fıkrı kım akıl etmısse ellerıne saglık ben de sınopun turkelı ılcesı ayaz koyundenım cocuklugumdan berı boyle bır koy muzesı tarzında ozellıkle turkelı ayancık yoresı eskı kullanılan ama sımdı kullanılmayan agac bakır metal vb ne kadar esya varsa buldum ve bulmaya devam edıyorum belkı bu muzedekılerden daha da fazla yakında hayallerım gercek olacak ınsaallah bu kıılerı ıcın bos bır hayal kımılerı ıcın ıse adeta bır hastalık saygılarımla

SeyyAh dedi ki...

Genel olarak adsız yorumnları yayınlamayız.. Fakat bu tip çalışma ve çabalarda bulunanlaarı desteklemeyi amaç edindik. Sizinde bu şekilde bir çabanız olduğunu görünce destek amacı ile yayınlamak istdik. Çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.